Feiten en fictie over prijzen tijdens Rôggefeest

NES – Wat is feit en wat is fictie? Worden er hogere prijzen tijdens het Rôggefeest gehanteerd? Worden de bezoekers uitgekleed met ten eerste de vijf euro entree en ten tweede opslag van eten en drinken? Er wordt op Facebook wat gemopperd. Nu is Facebook bij uitstek een medium waar meningen de wereld in worden geslingerd, gebaseerd op ervaringen; waar stemming wordt gemaakt. Feiten zijn daarbij lang niet altijd de leidraad.

Dat betekent dat er imago’s kunnen worden gemaakt en gebroken door een veel gelezen, veel gedeelde draad vol commentaar.

Rôggefeest

Daags na Rôggefeest worden er commentaren op het feest en het horecabeleid van Nes gepost. De entreeprijs moet het ontgelden, de muziek zou niet deugen en er zouden tijdens Rôggefeest andere, lees hogere, prijzen worden berekend dan voor en na het festival. Om boven water te krijgen of deze constatering op waarheid berust zetten we eigen ervaringen en observaties naast feiten over de prijzen.

Wij van Persbureau Ameland hebben bij De Klimop op het terras gezeten en bij De Hekseketel. We nuttigden bier, nog een bier en verder nog een biertje en een voor- en hoofdgerecht met een koffie als afsluiter. Voor PA is het vaste prik om tijdens Rôggefeest bij De Hekseketel te eten en zolang de ervaringen goed zijn, en dat waren ze afgelopen jaren en ook dit jaar weer, blijven we aan die traditie vasthouden. Je komt er allerlei bekenden tegen en de Rôggeparade is vanachter het tafeltje fantastisch te zien. De rekening deed ons zowel bij De Klimop als bij De Hekseketel niet schrikken. Gewone prijs, niet anders dan anders. Tot zover onze eigen ervaring.

Alle horecaondernemers van het centrum van Nes kregen een mailbericht met vragen over hun prijsbeleid. Van bijna alle bedrijven kwam er vrijwel meteen een antwoord.

Karen van der Leest van De Rede van Nes

Rede van Nes hanteert tijdens Rôggefeest dezelfde prijs als in de rest van de zomer. Karen van der Leest vermoedt dat schenken in plastic bekers goedkoper oogt dan in een glas, maar van prijsverschil is geen sprake, ook niet bij de plates. De prijzen daarvan variëren van 12,50 tot 14,50.

Nicole van Barneveld van Zee van Tijd

Bij Zee van Tijd zijn de prijzen van zowel eten als drinken als altijd. Of het nu Rôggefeest is of een winterdag. Zee van Tijd hanteert ook geen aangepaste kaart.

Else Smit van De Klimop

Bij De Klimop is bier en fris tijdens Rôggefeest 2,50. Dat is de normale bierprijs. Fris is normaal 10 cent goedkoper, maar voor het rekengemak op deze drukke dag wordt één prijs berekend. Koffie en wijn hebben dezelfde prijs als altijd.

Voor het eten hanteert De Klimop tijdens Rôggefeest de normale kaart, min een paar gerechten die te bewerkelijk zijn met de drukte op het feest. De prijzen worden voor het Rôggefeest niet aangepast.

Petra Veenstra van De Hekseketel

In De Hekseketel worden tijdens het Rôggefeest precies dezelfde prijzen gevraagd als anders, zowel voor het eten als drinken. Wel zijn er voor die dag een paar bewerkelijke gerechten van de menukaart geschrapt. In de buitenbar wordt zelfs 3.50 voor wijn gevraagd in plaats van de gebruikelijke 3.75, omdat het in plastic wordt geschonken en gemakkelijker rekent. Voor bier (2,50) en koffie (2,35) betaal je er op 7 augustus net zoveel als anders.

Froukje Nobel van Nescafé

Froukje Nobel laat weten dat Nescafé een prijs van 2,50 rekent voor bier en fris. Dat is voor Nescafé 10 cent goedkoper dan anders, vanwege het rekengemak op deze drukke dag. Mixdrankjes koop je tijdens Rôggefeest voor 5 euro bij Nescafé, ook vanwege het rekengemak. Normaal moet je daar 6,50 voor betalen. De drankjes zijn bij Nescafé dus goedkoper tijdens Rôggefeest. De koffie heeft dezelfde prijs als altijd.

Arno Moll van Hotel de Jong

Een biertje bij Hotel de Jong kost voor, tijdens en na het Rôggefeest 2,50. De koffieprijs is voor, tijdens en na 2,25. De prijs in het restaurant en op het terras voor een flesje fris is 2,25, ook tijdens het Rôggefeest. Dit wordt geserveerd in een glazen flesje van 20 cl. Arno Moll: "Omdat we geen glas in onze buitentent mogen serveren, schenken we dit daar in een beker van 25 cl en wordt er 2,50 betaald. Verhoudingsgewijs dus zelfs goedkoper dan normaal." De menukaart wordt ingekort tijdens het Roggefeest. De prijzen zijn echter ongewijzigd. Moll: "Dus ondanks dat we veel kosten maken voor de muziek, licht en geluid, sponsoring etc. etc. worden de prijzen niet verhoogd, integendeel zelfs."

Afspraak

Het blijkt dat de horecaondernemers van het centrum van Nes zo'n beetje allemaal 2,50 rekenen voor een biertje, 4 euro voor een glas wijn, 5 euro voor een mixje. Voor het Rôggefeest is een prijsafspraak gemaakt, met een prijs die zich gemakkelijk laat rekenen. Voor de ene zaak betekent dit, dat een pilsje een dubbeltje duurder dan anders en voor de andere zaak is het die ene dag een dubbeltje goedkoper dan gewoonlijk. De Herberg rekent doorgaans minder voor zijn pilsje en wijn dan Nescafé en Van Heeckeren, behalve tijdens Rôggefeest, dan is er die eenheidsprijs.

Inspanning en geld

Het organiseren van een festival als het Rôggefeest kost veel inspanning en geld. Dat geld moet linksom of rechtsom ergens vandaan gehaald worden en de entree is daarbij een belangrijke bron. Wie het straatfestival de moeite waard vindt, betaalt daar een klein bedrag voor, ongeacht wat hij verder in het dorp bij de horeca consumeert. Zou die bron wegvallen dan zou er veel meer gevraagd moeten worden van de sponsoren en het is de vraag of die dat willen en kunnen opbrengen. Die constructie zou in iedere geval betekenen dat de consumptieprijzen veel meer verhoogd zouden moeten worden dan nu slechts hier en daar en louter vanwege eenheidsprijs en rekengemak het geval is.

Rôggefeest en de programmering

En over het Rôggefeest en de programmering zegt Karen van der Leest het volgende: “Wij hebben een heel fijn en prettig Rôggefeest ervaren. Voor elk wat wils, heel gevarieerd aanbod in muziekensemble en theater. Geen toestanden en een leuk publiek.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *