Expeditie Waddentocht 2011

DEVENTER – Er zijn roeiers die alleen trainingsrondjes en wedstrijden roeien niet genoeg vinden. Ron Straver uit Deventer is zo’n roeier. Op 30 juni stapt hij met zijn team in Den Helder in de nieuwe roeisloep Delphine om zeven dagen later aan te komen in de Eemshaven. Ysbrand de Jong van Ameland roeit mee. Een ware Waddentocht, maar niet alleen voor eigen plezier.

Unieke tocht

Straver raakte in 1985 tijdens zijn opleiding aan de Zeevaartschool in Vlissingen in de ban van het sloeproeien. Sinds die tijd heeft hij heel wat blaren opgelopen en zweetdruppels gezweet. De Harlingen-Terschelling race roeide hij meerdere keren, maar nog niet de Waddentocht die nu op de rol staat. “Een tocht van zo’n 180 kilometer waarop we alle Waddeneilanden aandoen. Hoe lang we er over doen, is niet helemaal precies te zeggen. Want deze tocht is nog niet eerder in een roeisloep gemaakt. Maar het zal zwaar zijn voor ons team om elke dag zo’n vijf uur aan de riemen te trekken” In 2009 had Straver ook al een primeur, met zijn eigen houten reddingssloep roeide hij met een team de Finse roeitocht Karelia Soutu. Dit is een vijfdaagse tocht over de Finse meren, meer dan 200 kilometer lang. Een grote uitdaging, niet alleen om te roeien maar zeker ook om met sloep en team daar te komen. Op de terugweg naar Nederland ontstond het idee van de Waddentocht.

Fascinerend gebied

Wat Straver en zijn team drijft? “We vinden sloeproeien geweldig en willen die sport meer onder de aandacht brengen. Maar dat is niet de enige reden. Het is ook de uitdaging om met je spierkracht tegen de elementen van stroom en wind te vechten. Er zijn mensen die hele oceanen over roeien. Dat lijkt me niet zo boeiend als deze expeditie, want de Waddenzee is een veel fascinerender gebied. Eigenlijk is het een soort binnenzee, omgeven door land, de eilanden. Stroom en wind, zand en water veranderen constant. Zodra je wegvaart uit Den Helder ben je in een heel andere wereld. Het is ook een kwetsbaar gebied, dat beschermd moet worden. Met onze tocht vestigen we daar de aandacht op en willen we de betrokkenheid van mensen bij de Waddenzee vergroten.”

Nationaal team

“We bevaren de Waddenzee op spierkracht, dus met zo min mogelijk overlast voor de natuur”, besluit Straver. Geen volgboot, geen motor, geen vervuiling. “En we hebben negen mannen en een vrouw van verenigingen uit het hele land. Deelnemers van Ameland, Harlingen, Rotterdam en Deventer doen mee.” De sloep die gebruikt wordt, is speciaal ontwikkeld voor het roeien. Straver is naast roeier ook bouwer van polyester roeisloepen, zijn bedrijf is het enige in Nederland dat zich volledig richt op deze sport. De Delphine is dit jaar geïntroduceerd, voor de Waddentocht werd de sloep speciaal aangepast om de tocht te kunnen volbrengen.

Volg de voorbereidingen en de tocht zelf op http://www.wadroeien.blogspot.com/.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *