Ergernis om “booze zeden”

NES – Met het opruimen van het kantoor en snuffelen in het archief kom je soms juweeltjes van geschriften tegen. Dat overkwam ook Tonnie Overdiep die in zijn RWS kantoor in Nes een brief uit 1920 tegenkwam. Het zijn pastoor Becker en dominee Leendertz die klagen over de ongunstige invloed van kampeerders op de bewoners van het eiland. De brief is gericht aan Rijkswaterstaat. Het RWS antwoord zit er helaas niet bij. Wat het antwoord ook geweest is, het heeft de opmars van het toerisme niet kunnen stuiten.

“Het vorige jaar hebben tijdens den badtijd in de duinen van Nes op Ameland verschillende tenten gestaan, betrokken door mannen (jongelui) en zelfs ook gedeeltelijk door meisjes, die een zeer ongunstige invloed hebben uitgeoefend op het zedelijk gehalte van de bewoners van dit eiland.

Daar U waarschijnlijk dit jaar wederom aanvragen tot U zullen worden gericht van verschillende personen (padvinder, enz.) om hunne tenten in de Rijksgronden te mogen opslaan, zoo verzoeken wij U dringend, wegens de ergernis die de booze zeden der tentbewoners veroorzaken, deze aanvragen te weigeren.”

© Persbureau Ameland  2010,  op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *