Erfgoedvereniging Heemschut ongerust over Vermaningspad

BALLUM – Erfgoedvereniging Heemschut is ongerust over het Vermaningspad. In augustus werd dat pad aangewezen als voetpad, met ontheffing voor aanwonenden en gasten die daar vakantie houden. Het Vermaningspad is cultuurhistorisch gezien nog een gaaf pad. Heemschut is nu bevreesd dat dit pad wordt aangetast als de bewoners en gasten daar hun auto mogen parkeren.

Het is een komen en gaan van recreanten en dat geeft een grote druk op het pad. Heemschut heeft zich laten informeren en weet dat vooral Vermaningdpad 6 in dit verband een boosdoener is. De gasten die daar verblijven zetten heel vaak hun auto op het pad. De auto’s van de gasten blijven er vaak staan en er wordt veelvuldig af en aan gereden. Daardoor blijft er weinig van het voetpad over. Dat verkeersprobleem zou opgelost kunnen worden door een deel van de groene heg en kakebienen afrastering te verwijderen en op het erf een verharde parkeerplaats te laten maken. Daar verzet de Friese commissie van Heemschut zich tegen. Het gebied waar het om gaat is Beschermd Dorpsgezicht. Heemschut vraagt de gemeente nadrukkelijk  geen medewerking te verlenen aan autogebruik van dit pad door recreanten en ook om niet de heg en kakebienen te laten verwijderen ten behoeve van een parkeerplek op het erf. Even de auto bij het huis zetten voor uitladen van de spullen na aankomst en daarna de auto op een parkeerplaats in de buurt zetten, dat staat Heemschut voor.

Raadslid Jeppe Groenewold van Ameland’82 stelt voor dit onderwerp nog eens nader te bespreken in een raadscommissievergadering. “Dit is een mooi stukje Nes,” zegt hij.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *