Enkel glas door een HR-alternatief vervangen levert geld op

LEEUWARDEN – Alle nieuwbouwpanden op Ameland worden tegenwoordig standaard meteen van hoogwaardig dubbel glas voorzien. Maar er zijn ook tal van gebouwen op het eiland te vinden waarbij de ruiten nog grotendeels uit enkel glas bestaan. Is het echt de moeite waard om enkel glas dubbel glas te vervangen? Wat kost het en wat levert het op?

Verschillende varianten

Om een duidelijker beeld van de verschillende mogelijkheden te krijgen, bekijken we eerst wat voor soorten dubbele beglazing tegenwoordig verkocht wordt. In alle gevallen gaat het om HR-varianten, waarbij HR voor ‘hoogrendement’ staat. Bij een HR+ ruit betreft het dubbel glas dat voorzien is van een speciale coating. Een HR++ ruit isoleert nóg beter omdat er een bepaald soort isolatieglas tussen de twee glasplaten gevangen zit. De meest luxueuze variant is HR+++ glas. Deze bestaat uit maar liefst drie aparte glasplaten, zodat kou nog minder kans krijgt om via het raam de woning binnen te dringen. De isolatiefactor van ruiten wordt door vakmensen altijd met een zogenoemde u-waarde aangeduid. Daarbij geldt: hoe lager het waardecijfer, des te beter de isolatie. Zo heeft HR+ glas een u-waarde tussen de 1,2 en 1,6 en daalt de waarde bij HR+++ ruiten zelfs tot een niveau dat tussen de 0,5 en 0,9 ligt. Ter vergelijking: de u-waarde van enkel glas is een forse 5,8.

Flinke besparingen mogelijk

Een gemiddelde eengezinswoning beschikt over 20m2 aan ramen. Als we dat als uitgangspunt nemen en er ook meteen vanuit gaan dat de binnentemperatuur in het pand dankzij een aanwezige HR-combiketel het hele jaar gemiddeld 18 graden is, dan blijkt dat de switch van enkel naar HR+ glas op jaarbasis een gemiddelde besparing van 220 euro oplevert. Bij HR++ glas loopt die besparing zelfs op tot 260 euro en met behulp van HR+++ ruiten blijft tenslotte elk jaar gemiddeld 280 euro in de knip.

Kosten van HR-glas

Zo’n forse jaarlijkse kostenbesparing klinkt natuurlijk interessant, maar wat voor kostenplaatje hangt er aan het vervangen van enkel glas? HR+ ruiten kosten gemiddeld 75 euro per m2, terwijl er voor dezelfde oppervlakte aan HR++ glas gemiddeld 80 euro neergeteld moet worden. Logischerwijs zijn HR+++ ruiten vanwege hun driedubbele glaslaag het duurst. De m2-prijs van die extra isolerende variant ligt gemiddeld op 120 euro. Genoemde prijzen zijn overigens exclusief de kosten voor het vakkundig laten plaatsen van de nieuwe ruiten.

Beschikbare overheidssubsidie

De overheid is bereid om mee te betalen aan het vervangen van slecht isolerend glas. Woningeigenaren kunnen in dat kader een beroep op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) doen. Op hoofdlijnen komt deze regeling erop neer dat – tot een maximum van 10.000 euro – 20 procent van de genomen energiebesparende maatregelen aan de huiseigenaren wordt terugbetaald. Daar zit echter wel één heel belangrijke voorwaarde aan: de huiseigenaar moet geld aan twee verschillende initiatieven hebben besteed die de woning energiezuiniger maken. Naast het plaatsen van HR-glas zou dat bijvoorbeeld ook een verbeterde isolatie van het dak kunnen zijn.

Pas indien nodig ook de verzekering aan

Omdat bij eventuele breuken het herstel van HR-glas een heel stuk duurder is dan wanneer dat bij enkel glas zou gebeuren, kan het ook raadzaam zijn om daar de relevante verzekering op aan te passen. Woningeigenaren zullen in dat geval hun opstalverzekering onder de loep moeten nemen. Wordt een woning echter gehuurd dan is in dat geval de inboedelverzekering vergelijken aan de orde. En dan met name de naar alle waarschijnlijkheid apart afgesloten aanvullende glasschademodule. Voor alle zekerheid de opstal- of inboedelverzekering vergelijken met de nieuwe situatie voorkomt sowieso dat er eventuele onderverzekering optreedt, waardoor de verzekeraar bij ontstane schade mogelijk niet het volledige claimbedrag uitbetaalt.

Partnerbijdrage Twenty Four Webvertising B.V

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *