Elk eiland eigen burgemeester: “Het zit een beetje scheef”

HILVERSUM – “Het zit een beetje scheef,” vindt reporter Renze Klamer van de EO. Naar aanleiding van het vertrek van Sjon Stellinga als burgemeester van Schiermonnikoog maakt hij een belrondje om de stemming voor samenvoegen van de vijf Waddeneilanden of van de vier Friese eilanden te peilen. De eilanden doen zelf erg hun best een eigen gemeente te blijven met een burgemeester en eigen wethouders en gemeenteraden. Via de Eilander Samenwerking wordt samengewerkt bij gemeenschappelijke onderwerpen.

Dat is duur voor de Nederlandse samenleving, constateert Klamer, want het zijn vijf gebieden met samen niet eens 24.000 inwoners met elk een opgetuigd bestuursapparaat.

Voor de vier Friese Waddeneilanden geldt dat ze een bevolking van 11.000 inwoners hebben met 4 burgemeesters en 13 wethouders. Of het bestuurlijk niet een onsje minder kan, wil Klamer weten. De eilanden kunnen één gemeente gaan vormen, een eiland kan samengaan met een gemeente op het vaste land en er is ook een variatie mogelijk van één burgemeester en vijf gemeenteraden.

Klamer belt met Mathijs Deen, schrijver van het boek 'De Wadden.' Die ziet een bundeling niet zitten. Deen noemt de onafhankelijkheid van de eilanden: “Zeker Ameland, dat heel lang een onafhankelijk land was.” Schier heeft een dergelijke geschiedenis en op Terschelling leven dezelfde onafhankelijkheidsgevoelens. “En waar zou de burgemeester moeten zitten? Op Griend? Rottumerplaat?”

Marcel de Jong, woordvoerder van de Friese Commissaris van de Koning noemt de praktische bezwaren en hij haalt het Onderop Principe aan; het idee moet van de eilanden zelf komen en de eilanden komen er zelf niet mee. De Jong benadrukt ook dat er weliswaar 11.000 mensen op de Friese Waddeneilanden wonen, maar dat dit aantal in de zomermaanden “van een andere schaal” is.

Klamer heeft nog gebeld met burgemeester Albert de Hoop van Ameland, maar die liep op het Rôggefeest en moest het festival openen. Klamer: “Hij had echt geen tijd om mij vijf minuutjes te woord te staan.”

Friese CDA-gedeputeerde Teus Dorrepaal ziet wel iets in samengaan, immers vele thema’s van de eilanden zijn gelijk. Maar hij heeft er niets over te zeggen.

Renze Klamer heeft zijn mening gevormd: hij vindt dat de eilanden een voorkeursbehandeling genieten die de Nederlanders veel belastinggeld kost. “Het zit een beetje scheef.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *