RSS
Zoeken

Eislaan op Ameland

Geplaatst op: 21 april 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

Eislaan - Foto Dirk VisserEislaan - Foto Dirk Visser

HOLLUM - Het is Pasen. Om de verrijzenis van Jezus te herdenken en om de redding en de hoop die Jezus de mensheid bracht te gedenken, houden christenen over de hele wereld jaarlijks vieringen op de dag van Pasen. Rondom Pasen zijn een reeks gebruiken ontstaan, waaronder het paaseirollen. De eiren zijn het symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven. Het gebruik is volgens Wikipedia een Germaanse traditie. De eieren werden in de akkers begraven voor de vruchtbaarheid van het land.

Eislaan
Op Ameland doet men aan eirôlle en eislaan. Tegenwoordig wordt dat historisch medegebruik genoemd. Op basis van het historisch medegebruik hebben Amelanders het recht. Tijdens de paasdagen gaan families met hardgekookte eieren en lekkers de duinen in. Daar vermaakt jong en oud zich met het rollen van de eieren of met eislaan.

Volksgebruik
Eirôlle, eislaan, eismiete en paaseigoaie is een oud volksgebruik met Pasen, waarbij vanaf de top van een duin eieren omlaag worden gegooid tot ze stuk zijn. Families of groepjes kinderen trekken op Eerste of Tweede Paasmiddag naar de eislaandersdune of het paasduun, waarbij ieder hardgekookte en gekleurde eieren meeneemt. Het kleuren van de eieren werd vroeger in thee- of koffiewater gedaan, later kwam eierverf in opmars. Stukgegooide eieren worden opgegeten. In Hollum wordt gesproken over eislaan, in Ballum gaat men eirôlle, en in Buren en Nes spreekt men over eismiete of paaseigoaie.

 lees hier over het paaseizoeken op het grasveld van het Witte Huis in Amerika

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?