Eiland werkt louterend

BALLUM – Maatschappelijk Werk Fryslân heeft in 2004 meer werk op Ameland verzet dan was afgesproken. Volgens afspraak levert maatschappelijk werk 392 zorguren terwijl er 529 zijn gerealiseerd. Dat presenteerde Piet van der Velde, teamleider Maatschappelijk Werk Fryslân en maatschappelijk werker op het eiland, Teade Smit, aan de gemeenteraad. Het maatschappelijk werk heeft zich in 2004 met 46 cliëntsituaties bemoeid. Naast relatie- en gezinsproblematiek werden echtscheidingsproblematiek, verliesverwerking en seksueel misbruik gesignaleerd. De problemen zijn niet anders dan in voorgaande jaren.
Mensen van buiten die naar Ameland komen en daar geconfronteerd worden met hun problemen en vervolgens op het eiland de hulp van maatschappelijk werk inroepen zouden het aantal hulpvragen flink verhogen, zo valt in het rapport te lezen. Het rapport spreekt van een trend. Een bepaald percentage van de cliënten bestaat uit zogenaamde import. Mensen die zijn neergestreken op het eiland om er een nieuw bestaan op te bouwen, dan wel een nieuwe start te maken, alleen of met elkaar. Na verloop van tijd blijkt dat de problemen niet achter zijn gelaten, maar zijn meegenomen naar het eiland en opnieuw actueel worden. Deze klanten vragen regelmatig vrij langdurige begeleiding van het maatschappelijk werk.
Piet van der Velde stelt dat het niet de bedoeling is import als probleem te benadrukken. Teade Smit roemt juist de louterende werking van het eiland. Het eiland geeft door de rustige omgeving juist stabiliteit. Dat werkt helend, meent Smit. De maatschappelijk werker is wekelijks op het eiland.
Vanwege de forse overschrijding van het aantal zorguren is er in 2004 een forse overschrijding van de kosten. Wethouder Tineke Hemminga bereidt de raad voor op de vraag om meer geld. “De maatschappij wordt harder, waardoor er meer hulpvragen binnenkomen. Ik hoop dat de raad dekking vindt voor een eventueel tekort”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *