Amelands product

De vlag van het Amelands product wappert in alle vier de dorpen. Geel met blauw, de kleuren van het eiland, met daarin een witte ovaal met het rood-wit van de vuurtoren. De vlag hangt in Buren bij de meervalkwekerij, in Nes bij De Jong vanwege het roggebrood, in Ballum bij de piepers van Nagtegaal, nabij Hollum aan de Lombokweg bij de schapenmelkerij en aan de Pietje Miedeweg bij de Kaasboerderij. Bedrijven die het keurmerk “Amelands product” hebben verdiend mogen de bijbehorende vlag laten zien.

Stichting Waddengroep

De Stichting Waddengroep beheert naast het regionale keurmerk Waddengoud ' Amelands Product' en 'Echt Schiermonnikooger Product'.

Als licentiehouder van het keurmerk 'erkend streekproduct' zet de Waddengroep zich in voor de erkenning van producten in heel het Waddengebied.

De Stichting Waddengroep is een onafhankelijke organisatie voor de stimulering en ontwikkeling van streekeigen producten en de regionale economie in het Waddengebied. Dit doet zij onder meer door de ontwikkeling van nieuwe producten en de stimulering van de teelt van specifieke streekgebonden gewassen. Een goed voorbeeld hiervan is de introductie van de teelt van de oorspronkelijk in het wild voorkomende duindoorn en andere bessensoorten in het Waddengebied. In de supermarkten op het eiland is duindoornsiroop in het schap met de Waddenproducten te vinden.

In samenwerking met Texelse Milieuvriendelijke Natuurproducten (TMNP) zijn deze producten in de markt gezet onder de handelsnaam "Waddenproducten".

Waddengoud garandeert de herkomst van de grondstoffen uit de Waddenstreek; de be- en verwerking in de regio en de duurzame productiewijze. Ze volgen de criteria van Streekeigen Producten Nederland, die landelijk door het Ministerie van Landbouw zijn erkend. Deze criteria zijn: regionale herkomst en verwerking, duurzame productiewijze en onafhankelijke controle. De Texelse lamsvlees kroket, of de garnalenkroket, klompen, Waddenzuivel, bessensappen, duindoornsiropen, schapenmelkijs, zeegroenten. Gebonden aan strenge criteria en gecontroleerd wordt het aangeboden als waddengoud.

Buren

Amelander Meervalkwekerij

In het dorp Buren is de Amelander Meervalkwekerij van de gebroeders Metz gevestigd. Sinds 1994 wordt daar de Afrikaanse meerval gekweekt. Dit gebeurt in een recirculatiesysteem. Het water wordt continu rondgepompt door een grof filter en een biotoren. Het water wordt gezuiverd zonder dat er chemie aan te pas komt.

De vis komt met een gewicht van 5 tot 10 gram aan op het bedrijf. Ze verblijft twee maanden in een bassin. Na deze periode worden ze op de groei geselecteerd. Bij een tweede selectie wordt de vis bestemd voor de rook of voor de filet in aparte bassins geplaatst.

De meerval is een stressgevoelige vis. Dit houdt in dat er geen rondleidingen in de kwekerij worden gegeven.

Vlak voor de aflevering komt de vis in een apart bassin. Vier dagen wordt deze voortdurend voorzien van vers water. De vis krijgt dan geen voer, waardoor hij zijn vet gebruikt. Zo ontstaat er een kwaliteitsproduct. Voor verdere verwerking gaat de Meerval naar vishandel Metz. Consumptieklaar levert de vishandel de op Ameland gekweekte meerval aan restaurants en winkels. De vis is ook te koop in de supermarkten en bij vishandel Metz in Nes en Hollum. De vis is vers, gefileerd en gerookt te koop.

Nes

Roggebrood

De Jong’s Bakkerij en IJsbedrijf in Nes bakt het Amelander roggebrood dat het predikaat Amelands Product heeft gekregen. De rogge wordt bij Ballum verbouwd en gemalen door korenmolen De Phenix in Nes. De Jong verwerkt het meel op ambachtelijke wijze tot Amelander roggebrood.

 

Hollum

Mosterd van De Verwachting

De Verwachting is een traditionele stellingmolen. Hier wordt op ambachtelijke wijze mosterd verwerkt. Dit gebeurt door de mosterdzaden samen met azijn te vermalen tussen twee grote molenstenen. De mosterd wordt geteeld door Anton Nagtegaal uit Ballum. De teelt vindt op duurzame wijze plaats volgens een teeltreglement. Het resultaat is een Amelander Mosterd die te koop is in de molenwinkel. Een mosterd waar geen kunstmatige kleur- geur– en smaakstoffen in mogen zitten. Om als mosterd toegelaten te worden tot Amelands product verplicht Nagetegaal zich zelfs om de sloten schoon te houden en om de nesten van weidevogel te beschermen. Oude dijkjes in het land moeten worden onderhouden en het bedrijf moet er verzorgd uit zien. Drie mosterdrassen mogen als Amelandse mosterd verkocht worden en Nagtegaal moet op zoek naar een specifiek Amelander mosterdzaad

Ballum

Aardappelhandel A.K. Nagtegaal

In Ballum vinden we de aardappelhandel van de familie Nagtegaal. Aardappelen van Amelander zandgrond zijn iets bijzonders, de meeste aardappelen komen namelijk van kleigebieden. Hier op Ameland worden dezelfde rassen geteeld als op de 'vaste wal'. De grondsoort geeft ze een andere smaak. De nieuwe aardappelen worden met de hand gerooid en gesorteerd om beschadigingen te voorkomen. Vanzelfsprekend worden bestrijdingsmiddelen zo mogelijk achterwege gelaten. Naast de op Ameland geteelde soorten worden er het hele jaar door verschillende soorten aardappelen ingekocht. Deze komen uit de kleigebieden langs de Friese Waddenkust. Voor de aardappelteelt gelden dezelfde regels als voor mosterd; een opgeruimd erf, schone sloten, weidevogelinventarisatie en bescherming van nesten.

Het keurmerk Waddenproduct krijg je niet zomaar. Er moet een bedrijfsplan en een productomschrijving geschreven worden en de stichting Waddengroep moet overtuigd zijn van de ambachtelijkheid en de hoogwaardige kwaliteit. “Een ontdekking van samenspel tussen mens en natuur. Gevat in zorgvuldigheid en respect. De vruchten hiervan zijn kwalitatief hoogwaardige Amelander producten.” Er resten nog de schapenkaas en de kaas van de kaasboerderij. Die gaan we voor de volgende keer proeven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *