Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Eerste Zonnepark Excursie op Ameland

BALLUM – Het is de eerste van een reeks Zonnepark Excursies op Ameland en het is meteen een zeer zonnige dag. De panelen van het grootste zonnepark van Nederland vangen volop zonlicht en produceren deze dag zo'n 5 MW per uur. Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie (AEC) laat in het gemeentehuis in Ballum een film zien, vertelt over Duurzaam Ameland en stapt daarna met de groep op de fiets naar het zonnepark op het vliegveld. De rit ernaartoe is niet langer dan de Camminghastraat en een deel van de Strandweg.
Acht mensen hebben zich bij VVV Ameland opgegeven voor de excursie en een negende komt aanfietsen en vraagt of ze ook mee mag. Het is een leuk groepje voor zo’n eerste keer en zeker gezien het mooie weer. De meeste vakantiegangers bereiden een strandbezoek voor, want de zon lokt naar strand en zee. De negen hebben door de zonneschijn de kans om het park in volle glorie energie te zien opwekken en die grijpen ze met beide handen aan. Zoals de familie Tini en Maarten Verheul die met hun kleinzoon Tristan Drenth op Klein Vaarwater in een bungalow vakantie vieren. Ze komen elk jaar een week of twee naar het eiland en laten zich graag bijpraten over de duurzame ontwikkelingen op het eiland. Ze waren op het spoor van de excursie gezet door de eigenaar van de bungalow en vinden het reuze interessant.
“Hoe betrokken zijn de ondernemers?”, vraagt Tristan Drenth. Veel bedrijven zijn lid en om een echte duurzame omslag te maken bij bedrijven doet Kiewiet veel aan voorlichting. De aanwezigen weten allemaal van de terrasheaters die wrikken met de Duurzaam Ameland gedachte. “Misschien moeten we met z’n allen die terrassen mijden,” oppert een van de dames. Kiewiet erkent dat daar nog een slag te maken is. Hij ziet meer in profileren van de duurzaamheid van een bedrijf, zoals Strandpaviljoen Sjoerd dat doet. “Dat is het duurzaamste strandpaviljoen van Nederland!” Eigenlijk begint het bij minder energie verbruiken en dan pas bij duurzaam opwekking van energie, zegt deelnemer Hans Huls.
Thijs Huls, student Masters of Environment & Energy Management (MEEM) aan de Universiteit Twente, locatie Leeuwarden, doet samen met zijn vader Hans de excursie. Iets meer dan een maand geleden was hij een van de Leeuwarder Courant Award winnaars en nu luistert hij aandachtig naar Kiewiet. In november hoopt hij klaar te zijn met zijn studie en dan gaat hij ook dit werkveld in. Hans Huls komt al van kleins af aan naar Ameland. “En ik dus ook,” lacht zoon Thijs. Huls is van Huls Duurzame Energie, die in Winterswijk bezig is met wat al op Ameland ligt en Kiewiet van de AEC staat hem graag met raad bij, zoals Ameland weer steun en advies kreeg van een soortgelijk initiatief op Texel.
In het gemeentehuis passeren de feiten en cijfers de revue. Kosten 7,2 miljoen, opbrengst van 5,6 miljoen kilowattuur, genoeg stroom voor alle huishoudens van Ameland om op te kunnen draaien. En dan gaan ze op de fiets naar het vliegveld. De bloemen bloeien, een boer is aan het maaien en een vliegtuigje komt terug van een rondvlucht. Er gebeurt van alles op het vliegveld en sinds januari van dit jaar wordt er ook stroom geproduceerd. De negen excursiedeelnemers zijn enthousiast, blij dat ze het park van dichtbij gezien hebben en geïnteresseerd in de informatie. “Eigenlijk is het niet voor ons, maar moet je de mensen trekken die niet zoveel met duurzame energie hebben,” zegt er een tot slot. Johan Kiewiet wil wel en hij kijkt uit naar de volgende excursie. Die is op 26 juli, om 10.00 uur bij het gemeentehuis. Aanmelden kan via VVV Ameland.