Eerste stap naar tweede zonnepark op Ameland

BALLUM – Wetterskip Fryslân, gemeente Ameland en de Amelander Energiecoöperatie AEC hebben de eerste stap gezet naar een tweede zonnepark op Ameland. Dat moet in de Ballumerbocht komen te liggen, op het terrein van de gemeente, naast de rioolwaterzuivering.

Op maandag 7 juni tekenden wethouder Piet IJnsen, Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân en Johan Kiewiet van de Amelander Energiecoöperatie AEC daarvoor een intentieovereenkomst. De schop gaat nog niet meteen in de grond, maar de plannen voor de bouw van een tweede zonnepark op het eiland zijn in een ver gevorderd stadium. Bijzonder is dat het zonnepark, met een gepland vermogen van 3 tot 4 Megawatt, voorzien zal worden van een accupakket, een soort batterij waar stroom in kan worden opgeslagen. De installatie is gepland op en naast het terrein bij de rioolwaterzuivering op Ameland. De zuiveringsinstallatie is een energieslurper die graag gebruik wil maken van de stroom uit zonnepanelen. Als de zon niet schijn en in de nacht kan er opgeslagen stroom uit de batterij gebruikt worden.

Gemeente Ameland, de trekker van het project, heeft samenwerking gezocht met AEC en Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân past het tweede Amelandse zonnepark goed bij de doelstelling om op korte termijn veertig procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken op (of bij) de RWZI’s. Met de AEC werkt gemeente Ameland al langere tijd samen. Het eerste zonnepark op Ameland (2016) realiseerde de gemeente samen met AEC en energiebedrijf Eneco.

Het tweede Amelandse Zonnepark zal niet zal niet direct op het elektriciteitsnet worden aangesloten, maar via een accupakket van ongeveer 3 MWh. Dit geeft Ameland de mogelijkheid om duurzaam opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan en in te zetten op momenten dat het zonnepark geen energie levert. Ameland is van plan om naast de installatie op termijn ook een elektrolyzer te bouwen voor de productie van waterstof en een biovergister die groen gas produceert uit onder meer rioolslib dat afkomstig is van RWZI Ameland. De plannen voor de Ballumerbocht worden ook wel de Energierotonde genoemd, projecten die aan elkaar leveren en elkaar ondersteunen met duurzame energie en CO2 reductie als doel.

Ameland wil duurzame voorloper blijven, zeggen zowel wethouder IJnsen als AEC-man Johan Kiewiet. “Het mooie is dat Ameland 15 jaar voorop loopt in de energietransitie.” De Energierotonde is een project zoals dat nog niet eerder in Nederland is uitgevoerd. Het zonnepark op het vliegveld in Ballum vond veel navolging in het land en Kiewiet hoopt dat de Energierotonde wederom landelijk inspireert.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *