Eerste Nederlandse eiland in lockdown

HOLLUM – Curaçao is het eerste Nederlandse eiland dat is afgesloten van de buitenwereld via een lockdown. Zaterdag werd daar al een avondklok ingesteld en zondag werd de volledige lockdown uitgeroepen. Dat betekent nogal wat. Mensen mogen alleen nog naar buiten in noodgevallen of om boodschappen te doen. Alle bedrijven moeten dicht blijven, op supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko's, apotheken en pompstations na. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.

De lockdown geldt eerst voor twee weken en wie toch zomaar even de straat op gaat hangt een hoge boete boven het hoofd. Op het eiland, dat tot nu toe verschoond bleef van een coronabesmetting, zou een eerste coronazieke zijn gemeld. De autoriteiten vinden het gevaar voor verspreiding van het longvirus te groot en grepen daarom naar rigoureuze maatregelen.

Mensen met vitale beroepen zijn uitgezonderd van de maatregel: politie, artsen, verpleegkundigen, beveiligingsbedrijven en journalisten.

Geen lockdown voor Ameland

Op Ameland wordt ook hier en daar geroepen om een lockdown. Anderen geloven meer in de intelligente lockdown, waarbij nog beperkte bewegingsvrijheid mogelijk en mensen zich aan sociale afstand houden. De Veiligheidsregio schaalde op 11 maart al de toestand op naar Grip 4, de hoogste calamiteiten categorie. Dat betekent dat niet het gemeentelijke hoofd van de veiligheid, de burgemeester, maar Veiligheidsregio Fryslân de maatregelen uitvaardigt. Voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân is Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden.

Ameland vormt samen met Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog nog een coronavrije enclave binnen Nederland.

Veiligheidsregio Fryslân

Veiligheidsregio Fryslân werkt in opdracht van de Friese gemeenten. De burgemeesters van deze gemeenten vormen het Algemeen Bestuur. 

lees hier meer over Curaçao

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *