Eerste Kievitsei Fryslân gevonden

DELWIJNEN – Het eerste kievietsei van het land en het eerste ljipaai werden dag aan dag gevonden. Woensdag 5 maart werd het eerste ei aangetroffen in een nestje in het Gelderse Delwijnen. De eizoeker heeft het laten liggen, want in die provincie is zoek en raap geen traditie zoals in Fryslân. Vinder is Antoinette Thole uit Nederhemert, lid van weidevogelbeschermingsgroep De Capreton en aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland. Ze vond het kievitsei op een perceel met maïsstoppels in de gemeente Zaltbommel.

In de afgelopen zes jaar werd het eerste ei alleen in 2008 eerder gevonden, namelijk op 3 maart

Het eerste Friese kievitsei van 2014 werd ook tussen de maïsstoppels gevonden. Geert Mooi uit Nijetrijne, hij zoekt al jaren, vond een aantal keren het eerste ei van zijn gemeente maar nog nooit het eerste ei van de provincie, was de gelukkige. Hij vond het ei op 6 maart om 11.34 uur in een maïsperceel aan de Lindedijk, nog nèt in Friesland. Mooi voldeed aan alle eisen die de Bond van Friese Vogelwachten voorschrijft om officieel vinder te mogen zijn van het eerste ei. Hij beschikt over de juiste papieren en de vogelwachtpas. Het ei is eveneens goedgekeurd; deze bleek bij een proef vers te zijn.

De aanbieding van het ei aan Commissaris van de Koning John Jorritsma vindt vanochtend plaats op het Provinsjehûs in Leeuwarden. Geert Mooi zal daar de Sulveren Ljip en 15 euro vindersloon ontvangen.

Het eerste ei van Ameland zit nog binnen of ligt al maar is nog niet gevonden.

>>> lees hier meer over Vogels op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *