Weer dodemansduim op strand Ameland

BUREN – Vorige week vond Carla de Haard enkele brokken dodemansduim. Afgelopen weekend stootte Ronald Dijkstra op enkele stukken van het koraal. Het is een zeldzame vondst op het strand van Ameland.

NB: Er lijkt sprake van een kleine dodemansduiminvasie op Ameland. Vanmorgen vond Leo Kiewied een stuk ter hoogte van Nes. Op het strand tussen Ballum en Nes liggen er in de morgen van 7 maart tientallen op laag water.

Dodemansduim is een zacht koraal dat op harde ondergronden groeit.

Het komt in de Oosterschelde algemeen voor, maar in de andere Nederlandse kustwateren wordt hij zelden gezien. Af en toe wordt hij in de Noordzee aangetroffen.

De vertakkingen van de dodemansduim zijn bedekt met kleine poliepjes die zelf allemaal acht tentakels hebben. Die tentakeltjes worden razendsnel ingetrokken wanneer de poliepen schrikken. En schrikken, dat doen ze snel.

Wanneer je de poliepjes niet ziet, lijkt de koraalstructuur op een leerachtige duim.

>>> lees hier over de eerder gevonden Dodemansduim

>>> lees hier over Dodemansduim

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *