Eerste grijze zeehondenpup gesignaleerd

HOLLUM – De eerste grijze zeehondenpups zijn gesignaleerd in de Waddenzee.

Met de vondst van de eerste pups is het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in Nederland begonnen. Het lijkt erop dat grijze zeehonden in de Waddenzee steeds vroeger in de winter jongen krijgen. Eerder werden de eerste pups midden december gezien, nu is dat vaak al eind november. In 2016 ligt het daar precies tussenin. Dat er eerder pups worden gezien kan komen door het aantal grijze zeehonden dat toeneemt waardoor er meer oudere zeehonden zijn die eerder in het seizoen jongen krijgen. Om de precieze reden vast te stellen is nog veel onderzoek nodig.

De pups zien er met hun dichte vacht schattig uit. Die puppievacht raken ze kwijt en in die ruiperiode zijn de zeehonden kwetsbaar.

Hou de hond bij een strandwandeling altijd aangelijnd en laat de zeehonden met rust, is het devies. Ook als de pup alleen ligt. Een pup alleen wacht op z'n moeder die voor de kust aan het vissen is en weet waar haar jong ligt. Een donzige grijze zeehondenpup kan nog niet mee het water in; hij moet eerst groeien en verharen, pas dan kan hij zwemmen. Een grijze zeehondenpup alleen is dus geen huiler. Laat hem rustig liggen en maak hem net zenuwachtig met een blaffende en snuffelende hond.

Voor de pasgeboren jongen is rust van levensbelang. Hoe meer kans het jong heeft om melk te drinken, hoe beter de reserves zijn voor de tijd waarin het dier op eigen benen moet gaan staan. Hoewel de meeste jongen op droge zandeilanden op het wad worden geboren, komen er ook wel eens moeders met jongen op het strand terecht. Omdat de jonge zeehonden het water nog niet in gaan, kunnen wandelaars de pups daar van dichtbij benaderen. Hierdoor durft de moeder het strand niet meer op te komen en gaat kostbare zoogtijd verloren. Daarnaast kost stress een hoop onnodige energie. Gun de zeehonden daarom hun privacy en geniet op grote afstand, met een verrekijker, van het prille zeehondengeluk.

⇒ lees hier wat je moet doen en wat je moet laten wat de grijze zeehondenpups betreft

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *