‘Bodemdaling Waddenzee mag niet zonder gevolgen blijven’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) zo snel mogelijk contact opneemt met minister Henk Kamp (VVD) over de forse bodemdaling onder de Waddenzee door gasboringen. Milieuwoordvoerder Hetty Janssen verwacht dat De Rouwe zich hard opstelt en Kamp erop wijst dat de bodemdaling niet zonder gevolgen kan blijven. “Het hand-aan-de-kraan principe betekent dat de kraan ook dicht gaat als er schade voor de natuur of het milieu dreigt. Die dreiging is nu meer dan reëel. Dat het hier ook nog eens gaat om Werelderfgoed maakt het alleen maar erger.”

Maatregelen

Eerder deze week werd bekend dat de bodem onder de Waddenzee de afgelopen twee jaar met vijf centimeter daalde. Dit werd vastgesteld door de onafhankelijke commissie die de opdracht heeft de gaswinning onder het Wad te controleren. Janssen heeft gedeputeerde De Rouwe om een reactie gevraagd over de conclusies van de commissie. “Als Provinciale Staten hebben wij ons herhaaldelijk fel uitgesproken tegen gasboringen onder de Waddenzee en het vaste Friese land. Dit soort rapporten bevestigen onze kritiek keer op keer. Het wordt tijd voor actie.” Het PvdA-Statenlid verzoekt de gedeputeerde daarom met de minister te bespreken welke maatregelen er worden genomen.

Tegenstand

Eind januari 2015 sprak de Friese Provinciale Staten zich, op initiatief van de PvdA, voor het eerst krachtig uit tegen gasboringen. Zij verklaarden onder geen enkele voorwaarde nieuwe gasboringen in de Friese bodem te willen en daar waar mogelijk te willen stoppen met bestaande boringen. De boodschap werd recent, eind oktober, door de Statenleden opnieuw bekrachtigd. Over het draagvlak voor gasboringen zei Janssen eerder: “Er simpelweg geen draagvlak meer. Niet op straat en niet in de politiek. Zelfs in de Tweede Kamer is een meerderheid tegen. De enige plekken waar er nog draagvlak lijkt te zijn, is op de kantoren van de gasbedrijven en de burelen van Kamps eigen ministerie.”

Bron: PvdA

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *