Eerste editie cultuurhonderddaagse Arcadia barst los 

LEEUWARDEN – Na het Culturele Hoofdstad van Europa-jaar in 2018 is Friesland met de eerste editie van Arcadia opnieuw het decor van een groots opgezet (inter)nationaal cultureel evenement. De cultuurhonderddaagse gaat officieel van start in het openingsweekend van 6 tot en met 8 mei. Gedurende het evenement worden 750.000 bezoeken verwacht. Daarnaast werken er meer dan 20.000 Friezen mee aan het programma. Bezoekers genieten van onder andere Bosk, een wandelend bos in Leeuwarden, Paradys, een beeldende kunstexpositie in Parklandschap Oranjewoud met (inter)nationale kunstenaars en PAFFF, een gloednieuw podiumkunstenfestival. 

Arcadia, 100 dagen voorstellingen, exposities en mienskip 

Tijdens het openingsweekend krijgen bezoekers drie dagen lang op verschillende locaties in Fryslân een dwarsdoorsnede van het 100 dagen durende programma gepresenteerd. De centrale vraag: ‘Hoe laten we onze aarde en samenleving achter voor de generaties na ons?’ Hoopvolle perspectieven worden aangereikt door gerenommeerde (inter)nationale en lokale kunstenaars, cultuurmakers en de Friese mienskip. ‘In Fryslân doen we graag dingen samen. Tientallen culturele organisaties, bedrijven, overheden en scholen zetten zich samen met meer dan 20.000 Friezen in voor een rijk artistiek en cultureel programma. We zien dat het heel veel mensen bij elkaar brengt in een tijd waarin er veel verandert in onze dorpen, wijken en steden’, zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma van Arcadia. 

Vrijdag 6 mei 

Arcadia trapt af op Expeditie Next, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat plaats vindt in Franeker, de Friese stad met een rijk academisch en astronomisch verleden. Hier is ook de Friese première van het reizend kunstwerk Gaia, een verlichte aardbol van zeven meter doorsnee van kunstenaar Luke Jerram. Gaia laat de kern zien van Arcadia 2022: dit is onze enige planeet, hoe geven we haar door aan volgende generaties? ’s Middags is de première van Schreeuwen in een weiland van Broei. Broei biedt 12 jonge makers, die geboren zijn in deze eeuw, het podium. Op verschillende plekken in de provincie laten ze zien wat hen bezighoudt, hoe ze naar zichzelf kijken, naar anderen en de wereld. De derde première van die dag, The Underground van NITE, verandert de Sluisfabriek in Drachten in een spectaculair en beeldend circus over het belang van gezien worden en de tragiek van het falen. The Underground is een bewerking van Dostojevski's ‘Aantekeningen uit het ondergrondse.’ 

Zaterdag 7 mei 

Zaterdag opent een van de grootste projecten van Arcadia, Bosk. Een wandelend bos van meer dan 1000 bomen. In honderd dagen wandelen deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Het bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk is een idee van wijlen Joop Mulder, oprichter van Oerol en landschapskunstenaar Bruno Doedens. Op de openingsdag is het Woud der stemmen te horen, een klanklandschap van componist Merlijn Twaalfhoven gezongen door honderden zangers. Bosk heeft een uitgebreide programmering die voor een groot deel dit openingsweekend van start gaat. 

In het Fries Museum opent Fertile Grounds, een tentoonstelling waarin ontwerper Christien Meindertsma en internationale curatoren Laura Drouet en Olivier Lacrouts van studio d-o-t-s reflecteren op het Friese veenweidegebied. Ook gaat Uitgesteld geluk in première, een project van Leeuwarden UNESCO City of Literature. Elke dag is er een nieuw verhaal te beluisteren op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de huidige pandemie. 

Zondag 8 mei 

Op zondag gaat de internationale kunsttentoonstelling Paradys in Parklandschap Oranjewoud officieel van start. In de tentoonstelling exposeren internationale beeldende kunstenaars als Gregor Schneider, Mercedes Azpilicueta en Erik van Lieshout overwegend nieuw werk. De kunstenaars komen uit alle hoeken van de wereld om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle van Parklandschap Oranjewoud uit te dagen. Deze dag geeft de Roemeense kunstenaar Alexandra Pirici een performance in de Ecokathedraal in Mildam. Met de performance Building Blocks bouwt ze voort op de Ecokathedraal van Louis Le Roy. Niet met stoeptegels en bakstenen, maar met lichamen en geluid. De tentoonstelling is samengesteld door curator, kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager. 

Wat is er nog meer te beleven tijdens Arcadia 

Het openingsweekend van Arcadia toont een dwarsdoorsnede van het totale programma. Maar er is nog veel meer: zo is er IIS, dat gaat over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op de zo bekende ijsbanen. Alle IIS projecten zijn gemaakt vanuit de Friese mienskip, bijvoorbeeld door een dorp, wijk, stad of vereniging in combinatie met één of meerdere kunstenaars. Ook is er het nieuwe, kleurrijke podiumkunstenfestival PAFFF met een vernieuwend programma van spraakmakende internationale kunstenaars die de wetten van het theater ter discussie te stellen en grenzen verleggen met hun voorstellingen. De internationaal geprezen kunstenaars Philippe Quesne, Doris Uhlich, Lia Rodrigues en Cia Hiato zijn enkele namen uit het uitgebreide programma. 

Arcadia vindt plaats van 6 mei tot en met 14 augustus. Kijk voor het volledige programma op: www.arcadia.frl 

Bron Arcadia

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *