Eerste bewoner van Dijk van een Wijf is een feit: scholekster kiest bouwplaats als broedplek

Oosterbierum, Friesland – Op de top van een zandbult in het Friese kustgebied, waar in maart gestart is met de aanleg van het landschapskunstwerk Dijk van een Wijf, is een nest van een scholekster aangetroffen. De waarneming werd gedaan tijdens een telling van de Vogelbescherming. Het nest ligt op de hoogste plek binnen het toekomstige werkgebied.

Omdat het om een beschermde broedvogel gaat, zijn direct maatregelen genomen: het nest wordt met rust gelaten totdat de jongen zijn uitgevlogen. Daarmee wordt het broedproces beschermd en blijft de scholekster ongestoord op haar plek.

“De natuur heeft hier het eerste woord en dat vind ik fantastisch”, aldus Wendy Gooren van Sense of Place. “De aanwezigheid van deze vogel benadrukt maar weer dat dit een goede plek is als toevluchtsoord voor alle vormen van leven – precies zoals het kunstwerk bedoeld is.”

Kunstwerk in het Friese kustlandschap

Dijk van een Wijf is een landschapskunstwerk van kunstenaar Nienke Brokke, in ontwikkeling aan de rand van het dorp Oosterbierum. Vanaf de zeedijk krijgen bezoekers straks zicht op het werk, dat zich voegt in het ritme van akkers, dijken en zee.

Met een lengte van 65 meter en een hoogte tot 11 meter vormt het een opvallend silhouet in het open landschap. Het kunstwerk wordt opgebouwd uit lokaal zand en klei, ingezaaid met inheemse grassen en kruiden. De vorm doet denken aan een liggend vrouwenlichaam – krachtig, zacht en verbonden met de aarde.

“Met dit werk maken we een plek waar natuur haar gang mag gaan en waar mensen kunnen reflecteren op de relatie tussen mens, landschap en natuur,” zegt kunstenaar Nienke Brokke.

Natuur krijgt letterlijk ruimte

Op de bouwlocatie wordt het gebied direct rondom het scholeksternest ongemoeid gelaten. Ook laten de maaiers het gras op het omliggende perceel voor een deel staan voor de nieuwe bewoners. Zo krijgen de jongen – die nog uit het ei moeten komen – straks de kans om daar te schuilen tijdens het opgroeien voor ze het nest verlaten.

Biodiversiteit is één van de dragende waarden in Dijk van een Wijf. Waar het agrarische landschap elders strak georganiseerd is, ontstaat hier een plek waar natuurlijke processen meer ruimte krijgen. Vogels, insecten en planten vinden er een leefgebied tussen zand, klei en kruiden. Het kunstwerk ontwikkelt zich daarmee niet los van haar omgeving, maar juist in relatie ermee.

De komst van deze broedvogel is dan wel een onverwachte, maar zeker een treffende eerste bewoner van dit nieuwe kunstlandschap. Moeder natuur lijkt haar goedkeuring alvast gegeven te hebben, nog vóór de eerste schop de grond in ging.

Voorlopig geen vertraging, maar wél afhankelijk van de natuur

Hoewel het nest directe gevolgen heeft voor de uitvoering op de vindplaats, ligt de bouw van Dijk van een Wijf niet stil. Waar mogelijk, en in goed overleg met de experts, gaan de voorbereidende werkzaamheden op andere delen van het terrein door. De precieze impact hangt af van het moment waarop de eieren uitkomen en de jongen het nest verlaten.

“We houden rekening met verschillende scenario’s,” aldus Wendy Gooren van Sense of Place. “Tot nu toe kunnen we onze planning grotendeels volgen, maar de natuur bepaalt het tempo op deze plek – en zo hoort het ook!”

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1507

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *