Een zwarte grijze zeehond

TEXEL – De Zeehondenopvang van Ecomare ligt behoorlijk vol. Op dit moment worden er 22 zeehonden verzorgd, verdeeld over verschillende bassins, zowel binnen als buiten. Eén dier valt bijzonder op: het is een melanistische grijze zeehond. Door een overschot aan pigment is dit dier helemaal zwart!

Een melanistisch dier produceert door een genetische afwijking een overschot aan het pigment melanine. Dit zorgt ervoor dat hij zwart is. Een bekend voorbeeld is de zwarte panter. Melanisme is in feite het tegenovergestelde van albinisme. Een albinistisch dier maakt juist geen pigment aan en is daardoor wit.

De zwarte zeehond bij Ecomare was verzwakt en had een lelijke wond aan zijn achterflipper. Doordat de wond flink ontstoken was, was in eerste instantie niet te zien of de flipper gebroken was. Inmiddels doet de antibiotica zijn werk, is de ontsteking verminderd en kon de dierenarts zien dat er geen sprake is van een breuk.

Melanistische zeehonden zijn vrij zeldzaam, maar niet uniek. Ook Ecomare heeft wel eerder zo’n zwarte grijze zeehond in de opvang gehad. Het blijft echter bijzonder en ook zeer fraai. Een zeehond heeft geen last van zo’n opvallende zwarte vacht: in onze regionen staat hij aan de top van de voedselpiramide, dus hij hoeft niet bang te zijn dat een vijand hem ziet. Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat de zwarte kleur een negatieve invloed heeft op zijn vermogen om vis te vangen. Opgevangen melanistische zeehonden kunnen nadat ze zijn hersteld dan ook gewoon terug naar zee.

lees hier meer over Melanisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *