Een kwart eeuw Men- en Rijvereniging

21 mei 2006
Ameland is een eiland met veel paarden. Paarden voor de reddingboot, paarden voor de arrenslee, de huifkar en sjezen. De platte wagen, de koets en de strandritwagen. Paarden die meedoen aan de stoelendans en paarden die langs de vloedlijn galopperen. Luxe paarden en werkpaarden. Met al die paarden en al die ruiters en menners moest er een vereniging komen om activiteiten te organiseren en belangen te behartigen, moet een clubje paardengekken hebben gedacht.
Bestuur van het eerste uur
De oprichtingsvergadering vond ruim 25 jaar geleden plaats. Op 17 december 1980 richtten Arie Bunicich, Gerda Brijker, Klaas Hofker, Anton Nagtegaal en Jan Kienstra de Amelander men- en rijvereniging (AMRV) op. Afgelopen 17 december is dat gevierd met een traditionele Snerttocht. Het huidige bestuur viert een klein half jaar later, op 21 mei, het 25 jarige bestaan van de vereniging op grootse wijze.
Manege Seelon
De feestterrein ligt bij manege De Seelon in Ballum. Het terrein heeft een hoofdterrein met een doorlopend programma en een neventerrein waar stalletjes met eten en drinken staan, kinderen spelletjes kunnen doen en diverse ambachten gedemonstreerd worden.
Feestcommissie
De feestcommissie, Gunda Brunotte, Minke Trinks en Anita Kiewied, is vorige zomer begonnen met de voorbereidingen.
Het feest begint eigenlijk al op vrijdag 19 mei. Een optocht met ongeveer 50 paarden trekt door de dorpen om te laten zien dat er zondag 21 mei een paarden feest in Ballum is. Zaterdag 20 mei lopen de ruiters en aanspanningen de optocht nog een keer.
Zondag is de dag van de jubileumshow. De hele dag staan de paarden in het middelpunt. Het begint zondagsmorgens om 10.30 uur met een demonstratie van de paardenreddingboot in Ballum. De paarden trekken de boot vanaf de verbindingsweg door Ballum naar manege de Seelon. De reddingsboot blijft de hele dag op het feestterrein staan.
Doorlopend programma
Het hoofdterrein heeft een doorlopend programma. Op zowel het hoofdterrein als het neventerrein is veel voor kinderen te doen. Er zijn spelletjes en verlotingen en bijzonder leuke prijzen te winnen. Een van de prijzen bestaat uit een rit op een paard waarbij je de Spaanse pas mag proberen, er zijn eetbonnen, koffie met gebak bonnen, een rondrit boven Ameland, een tegeltje van plateel- en paardenschilderes Barbara Hofker, een robbentocht, een gratis bezoek aan het zwembad van Roosdunen en nog veel meer.
Het is iet zomaar een feest. Het is een jubileumfeest. “Het moet wel wat bijzonders zijn”, zegt organisator Gunda Brunotte.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *