Heel Hollum loopt vol goud

HOLLUM – Lange rokken, hoge hoeden, gehaakt mutsjes en kappen; Hollum werd bevolkt door in klederdracht gehulde mannen en vrouwen. “Het dorp loopt vol goud”, zegt een passant over de gouden kappen en haarspelden.

De Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland hield op zaterdag 8 april haar jaarlijkse vergadering van District Noord op Ameland. Twaalf dansgroepen uit Groningen, Friesland en Drenthe bezochten het eiland. Het levert nostalgische plaatsjes op. Dansers uit Ameland, Bolsward, Burgum en Dokkum, Emmen, Heerenveen en Hindeloopen, Leeuwarden, Sneek en Terschelling, Uithuizen en Zandeweer waren voor de districtsdag naar Ameland gereisd. Alle groepen waren er. De Terschellingers hadden de korte route over het wad genomen. Ze lagen met twee zeilboten in de haven van Nes.

Behalve vergaderen dansten de volksdansgroepen op het Zwaneplein en in verzorgingshuis De Stelp te Hollum. De dansgroepen vierden hun districtsdag op Ameland en Dansgroep 'de Amelanders' was de gastheer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *