Een dorp zonder school is als …

BALLUM – "Een dorp zonder school is als een viool zonder snaren". Dat schrijft Wim de Boer in 1985. Hij was toen wethouder met onderwijs in portefeuille en hij schrijft het in het boek over de jubilerende school in Ballum. Het is een interessant voorwoord in 'Historisch fotoboek Ballum', gezien de ontwikkelingen rond leerlingenaantallen en gedachten om scholen op West Ameland samen te voegen. Ballum heeft vaker met het bijltje van dreigende schoolsluiting gehakt, blijkt uit het voorwoord van de wethouder.

De Boer schrijft in 1985 over het belang van de school voor het dorp. In 1884 besloot de gemeenteraad een perceel aan te kopen voor de bouw van een nieuwe school. Het toenmalig hoofd der school G.A. van Tuinen was een van de initiatiefnemers. Eind 1885 was de school klaar. Honderd jaar later schrijft de wethouder: "Vele jaren heeft het voortbestaan van de school op de rand van de afgrond gebalanceerd. De bevolking van Ballum heeft zich in deze moeilijke tijden als een eenheid ingezet voor het behoud van de school." Het verleden is vastgelegd in dit boek. "Het heden en de toekomst hebben gestalte gekregen in een modern schoolgebouw dat de toets der kritiek kan doorstaan en past bij het karakter van het dorp." De wethouder wenst dat het bestaansrecht van de school gewaarborgd zal blijven in het belang van kind, onderwijs en dorpsgemeenschap.

Het 'Historisch fotoboek Ballum' is toegevoegd aan het Ameland Boeken blog.

En zo zien we dat uit boeken die in het verleden zijn geschreven en uitgegeven veel te leren valt. Zoveel mogelijk van de uitgaven van en over Ameland worden verzameld in het Ameland Boeken blog. Heeft u een Amelandboek in de kast staan dat nog niet in de verzameling voorkomt, stuur dan een foto van de voorkant, achterkant en binnenkant met de uitgeversgegevens. Dan wordt dit boek ook opgenomen in de verzameling. U kunt een berichtje sturen via het contactformulier op het blog zelf of via Facebook.

Heeft u zelf een verhaal in uw hoofd dat u wilt uitgeven? Een bijzonder boek dat u wilt maken, maar weet niet waar te beginnen? Of heeft u het boek eigenlijk al klaar en zoekt u nog een redacteur en uitgever? Neem dan contact op met Ameland Pers Uitgeverij (te vinden via het hoofdmenu van deze PA website) of met Charlotte Penders van Charming Stories.

Jeanet de Jong

Het blog Ameland Boeken is via deze link te vinden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *