Educatie Natuurcentrum wint LF2028-prijs

NES – Stichting Amelander musea is de winnaar van de LF2028-prijs in de regio Wadden. Directeur William Beijaard en educatiemedewerker Jelle Westra ontvingen de bijbehorende cheque van 2028 euro uit handen van gedeputeerde Avine Fokkens en wethouder Piet IJnsen. Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. Na elke openstellingsperiode van deze subsidie kiest de jury een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio. Stichting Amelander musea ontving eerder dit jaar IMF-subsidie voor het project ‘Educatie Natuurcentrum’.

Educatie Natuurcentrum

Het Natuurcentrum in Nes is gericht op het beleven van de Amelander natuur. Het Natuurcentrum is onderdeel van de Stichting Amelander Musea (STAM), die plannen heeft ontwikkeld om de 10 jaar oude expositie toekomstgericht te maken. De STAM sluit hierbij aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van Unesco. De expositie zal volledig worden gebaseerd op de doelen die relevant zijn voor Ameland. Elk doel krijgt een eigen podium in de expositieruimte. Hiermee wil het Natuurcentrum de bewoners en bezoekers van Ameland te inspireren en enthousiasmeren over de natuurlijke en historische waarden van Ameland.

Klimaatverandering

Daarnaast wil de STAM de bezoekers bewust maken van de klimatologische uitdagingen op Ameland. Uiteraard is dat van toepassing voor het hele Waddengebied. Met dit project verlegt de STAM de focus naar actuele ontwikkelingen op het gebied van natuur, milieu en klimaat. Gevolgen van klimaatverandering op Ameland zijn nog redelijk onderbelicht voor bezoekers en bewoners van Ameland. Maar door een stijgende zeespiegel is klimaatverandering waarschijnlijk de grootste actuele uitdaging voor Ameland.

Jury

De jury prijst deze aanpak en heeft dit project daarom als winnaar gekozen in deze regio.

Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury eveneens een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De jury bestaat uit Judith Baarsma van Keunstwurk en Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028).

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *