Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Duurzaam Ameland: terrasverwarmers uit!
NES – Alle Amelanders krijgen van Hans Overdiep van GasTerra een Nobeltje als het lukt om in 2020 energie neutraal te zijn. “Als het niet lukt hoef ik maar één fles terug.” Overdiep durfde de weddenschap aan en het is aan Ameland om in negen jaar tijd zoveel vorderingen op het gebied van duurzaam gebruik van energie te maken dat het eiland energie neutraal is. “We moeten niet denken in onmogelijkheden,” sprak burgemeester Albert de Hoop woensdagmiddag op de Duurzaam Ameland workshop in het Natuurcentrum te Nes.
De Duurzaam Energie beurs met voorafgaand een workshop voor Amelander bedrijven en geïnteresseerden werd georganiseerd door Duurzaam Ameland, een samenwerkingsverband tussen Ameland, NAM, Eneco en GasTerra dat sinds februari 2007 bestaat. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) mag sinds woensdag deelnemen aan de stuurgroep Duurzaam Ameland bijeenkomsten. Johan Kiewiet van AEC en Albert de Hoop van Ameland ondertekenden een intentieverklaring dat ze vanaf nu samen optrekken. AEC is de groene stroomleverancier op het eiland.
Of Ameland in 2020 de energienavelstreng met het vaste land kan doorknippen valt nog te bezien. Weliswaar rukt de ledverlichting op, worden twee zwembaden verwarmd met mini WKK’s, rijden er enkele auto’s op aardgas, staan er steeds meer zonnepanelen op het eiland en zijn er enkele bedrijven met een duurzaam Green Key label, maar dat is nog lang niet genoeg.
De AEC ziet vooral kansen in het ontzorgsysteem, waarbij de coöperatie hobbels wegneemt om te investeren in duurzame energie. Daarnaast werkt AEC aan een project om afgewerkt frituurvet in te zetten als biodiesel. De veerboot zou er op verwarmd kunnen worden. Verder denkt Duurzaam Ameland aan zonnepanelen op de NAM locatie in de Ballumerbocht en zonnepanelen op scholen en musea en kunnen Amelanders inschrijven op besparingscursussen. Andere projecten zijn zonneboiler systemen voor kampeerboerderijen, hotels en appartementen, isoleren van woningen, installeren van houtverbranding en vergassingkachels en elektriciteit uit geothermie op oude putten van de NAM locatie op het Oerd. Op het eiland start in 2012 een proef met biogasinstallaties op boerenbedrijven, is het plan.
Ameland heeft nog geen duurzaam imago bij de badgasten. Bij de vraag welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om wel als duurzaam gezien te worden roept iemand uit de zaal: “Terrasverwarmers uitzetten!”
“We hebben nog negen jaar, we moeten meters maken,” besloot burgemeester Albert de Hoop.