Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Duurzaam Ameland op TV

LEEUWARDEN – In 2020 willen de Waddeneilanden zelf voor hun energie en water kunnen zorgen. Deze week verscheen daarover een rapport van Grondmij en eKwadraat. Dat rapport sprak van minder verkeer, zuinige veerboten, geïsoleerde huizen, zonne-energie, biogas, aardwarmte uit diepe grondlagen en energie uit het getij. Namens Fryslân DOK reisde programmamaker Albert Jensma af naar de vier Friese Waddeneilanden met de vragen: Wat kan wel en wat niet, wat kan snel, wat straks en wat pas veel later? En hoe staat het ook alweer met de windmolens? Die zijn nu toch taboe? Fryslân DOK ging ondermeer langs bij de AEC, de Amelander Energie Coöperatie.
Het rapport geeft aan hoe de eilanden de doelstellingen kunnen bereiken door isolatie. Dat moet een besparing opleveren van 30% in woningen en bedrijven. Vijftien procent moet er bespaard worden op brandstoffen voor auto’s en veerdiensten, kortom: minder auto’s, carpoolen en zuinigere boten. Daarnaast moeten wind- en zonne-energie, mestvergisting en geothermie (aardwarmte) ook hun steentje bijdragen aan de duurzaamheid van de Waddeneilanden. Het zal veel geld kosten en er zullen pittige beslissingen genomen moeten worden. De rapporteurs zien het meeste in ontwikkeling van onderen af door samenwerkende lokale duurzame energiemaatschappijen per eiland. Nu heeft de provincie het nog voor het zeggen. Zij legt planologisch grote beperkingen op. Met name windmolens worden geweigerd. Zonder windenergie en zogenoemde zonneakkers worden de doelstellingen zeker niet gehaald.
Fryslân DOK onderzoek op de vier Friese eilanden wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en waar men tegenaan loopt. Voor elk eiland maakt Albert Jensma, samen met de eilanders, een sterkte- en zwakteanalyse. Wat is er gebeurd en wat zijn de plannen? En wat is er nodig voor die ontwikkeling van onderen af? Aan het eind van de rit eet Albert een visje met gedeputeerde Tineke Schokker en bespreekt met haar de belangrijkste knelpunten.
Deel 1, 18 september: Vlieland en Terschelling
Deel 2, 25 september: Ameland en Schiermonnikoog
Omrop Fryslân