Duindoorn in opmars door campagne Werelderfgoed Waddenzee

BUITENPOST – De vorig jaar gestarte marketingcampagne van Visit Wadden om het Werelderfgoed Waddenzee voor het voetlicht te brengen, heeft de vraag naar duindoorn aangezwengeld. Eén van de verhaallijnen binnen de 6-jarige campagne ‘Smaak van de Wadden’ legt zicht toe op de culinaire bijzonderheden van het Waddengebied. Duindoorn als bijzonder fruit van de Wadden plukt hier ‘de vruchten’ van en vooral de vraag naar plantmateriaal is toegenomen. Een teler in De Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Friesland heeft Duindoornstruiken doorgekweekt om ze in de Waddenstreek aan te planten.

650 jonge duindoornstruikjes heeft de teler uit De Friese Wouden nog beschikbaar voor de verkoop. Normaal teelt hij zelf duindoorn en oogst hij deze kleine oranje bessen in september. “Vooral producenten van voeding nemen duindoorn af. Zo is Waddendelicatessen in Dokkum altijd een groot afnemer. Ze maken er o.a. jams, sap en wijn van. Waren de telers voorheen vooral geconcentreerd aan de Noordoost-Friese Waddenkust, dit jaar kwamen ook mensen van elders uit de Waddenregio naar de teler toe om plantmateriaal”, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep namens de teler.

Opvallend is dat niet alleen telers of particulieren struiken willen. Ook restaurant De Zwarte Haan, gelegen langs de zeedijk bij het Friese Sint Jacobiparochie, klopte aan bij de teler. “Ik wil graag zelf Duindoorn telen op een stukje grond naast mijn restaurant. Ik wil alles liefst zo lokaal, ecologisch en vers mogelijk. Producten uit eigen tuin zijn dan het beste”, vertelt eigenaar en Chef-kok Jacob Jensma van Restaurant de Zwarte Haan. Ook zijn er struikjes naar Texel gegaan, naar culinair auteur Annette van Ruitenburg en Landgoed De Bonte Belevenis. Zij gaan de Duindoorn ook gebruiken in heerlijke recepten en als aanbod voor nieuwe delicatessen voor hun gasten.

Geïnteresseerden in de duindoornstruiken, kunnen zich melden bij Stichting Waddengroep (info@waddengoud.nl, tel. 0511-542525). Bij afname van 150 struiken, doet de stichting er een teelthandleiding van de duindoorn bij t.w.v. €25,-. Wijlen teelt- en landschapsexpert Jan de Boer uit Boelensloane heeft in de jaren ‘90 deze teelthandleiding geschreven voor divers bijzonder fruit, waaronder de duindoorn. Deze is nog altijd actueel en wordt veel gebruikt.

Duindoorn

De Duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De Duindoorn is in staat om in samenwerking met schimmels zelf stikstof uit de lucht aan te wenden voor eigen gebruik en hoeft het niet uit de grond te halen. Hierdoor kunnen ze als echte pioniers uitstekend groeien op arme grond. Zelfs op duinzand en je ziet hem daarom ook veelvuldig in het wild in de duinen op de Waddeneilanden. Vandaar de naam ‘duindoorn’.

Tien maal meer vitamine C dan een citroen

In het algemeen zijn de Duindoornbessen in september rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden vers eigenlijk weinig gegeten, maar verwerkt in producten en gerechten komt de friszure smaak bijzonder goed uit de verf. De bes zelf bevat 10 maal meer vitamine C dan een citroen.

Sinds begin jaren ‘90 in Nederland

Henk Pilat van Stichting Waddengroep heeft samen met Jan de Boer en Coöperatie Wrâldfrucht in de begin jaren ’90 van de vorige eeuw de duindoorn al naar Nederland gehaald. Het vormde het begin van de biologische duindoornteelt in Noordoost-Friesland.

Bron Waddengoud

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *