Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Drie verdronken Schiermonnikoger roeiredders herdacht
SCHIERMONNIKOOG – Op 9 april 2022 wordt herdacht dat in 1911 en 1921 door een ongeluk met de roeireddingboot van het KNRM-reddingstation Schiermonnikoog drie redders zijn verdronken. Ter nagedachtenis wordt een plaquette onthuld bij het KNRM-boothuis op de veerdam, om een blijvende herinnering aan deze rampen te hebben.
Oefentocht eindigt dramatisch
Op 16 augustus 1911 kwam redder Jan Livius Visser om het leven. De roeireddingboot was die dag voor een oefentocht uitgevaren. Het was goed weer en er stond een stevige branding. Voor het oog van vele badgasten kwam de boot roeiend goed door de branding. Het zag er indrukwekkend uit. Maar bij het terugkeren naar het strand sloeg de boot om. Jan Livius Visser kon niet onder de omgeslagen boot vandaan komen en werd na enige tijd gered, maar in zorgwekkende toestand naar het dorp gebracht. Hij overleed korte tijd later. Jan Livius was 51 jaar en liet vrouw en twee kinderen achter.
Vergeefse reddingstocht loopt fataal af
Op 9 april 1921 voer de roeireddingboot uit voor het stoomschip Juliandra, dat in het zeegat tussen Schiermonnikoog en Ameland een noodsein had gehesen. De reddingboot ging zeilend onderweg. Bij aankomst bleek het schip echter geen reddingboot maar een sleepboot te wensen. De roeiers hesen opnieuw de zeilen en voeren terug naar Schiermonnikoog. In de hoge branding sloeg de reddingboot echter om. Eén van de roeiers, Douwe Visser, slaagde er niet in bij de omgeslagen boot te komen en dreef weg op zijn reddingsvest. Een volgende breker sloeg ook schipper Ambrosius Dubblinga van de boot. Ook hij kon niet meer bij de boot komen. De tien overgebleven roeiers dreven op de kiel van de boot met de ebstroom naar volle zee. Daar werden ze na drie uur bij toeval ontdekt door een passerende sleepboot, die de tien roeiers wist te redden. Douwe Visser was 41 jaar, weduwnaar en zorgde voor zijn moeder en zoontje. Ambrozius Dubblinga was 59 jaar en liet zijn vrouw en kind achter.
Rampjaar 1921
De KNRM verloor een half jaar later nog eens tien redders bij rampen met de motorreddingboot Brandaris van Terschelling en de stoomreddingboot President van Heel van Hoek van Holland. Die rampen zijn in oktober 2021 herdacht. In totaal verloor de KNRM in haar bijna 200 jaar bestaan 69 redders. Ter nagedachtenis is daarvoor een nationaal reddersmonument in Den Helder, maar zijn niet op alle reddingstations gedenkplaatsen om lokaal de rampen te herdenken. Daarom plaatst de KNRM op 9 april een gedenkplaat bij het boothuis op de veerdam van Schiermonnikoog.
Er zullen die dag ook bloemstukken geplaatst worden op de graven van de redders. Een herdenking als deze vond op 23 oktober 2021 plaats op Terschelling. Daar werden gedenkplaten geplaatst op de boothuizen van West-Terschelling en Paal 8. De laatste ramp vond plaats op 1 mei 1981, toen redder Jan Ruig verdronk na het kapseizen van de reddingboot Nicolaas Marius van het reddingstation Paal 8.
De gedenkplaat op Schiermonnikoog zal onthuld worden door nakomelingen van de verdronken redders.
Het reddingwerk op zee kan bij slecht weer gevaarlijk zijn. Het reddingmaterieel is tegenwoordig weliswaar vele malen beter en veiliger dan de roeireddingboten van vroeger, maar de kans op kapseizen blijft bestaan. Het overkwam onlangs de reddingboot van Nes op Ameland tijdens een zoektocht naar een vermiste zwemmer. Dankzij het zelfrichtend systeem van de reddingboot, de overlevingspakken die de bemanningsleden dragen en de goede veiligheidstrainingen die gevolgd worden, liep het incident goed af.
Het herdenken van de redders die hun leven gaven tijdens het reddingwerk is belangrijk om niet te vergeten welke moed er voor nodig was en is om mensen te redden.
KNRM
KNRM redt mensen op zee en het ruime binnenwater.
Vanuit 45 reddingstations, met 1.300 vrijwilligers en 75 reddingboten.
De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst van de KNRM.
De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen van donateurs en uit nalatenschappen.
Bron KNRM