Drenkeling Ameland op het nippertje gered – 2 –

BUREN – “We hevve iën redden, mam!” dat riepen de jongens van De Jong naar hun moeder bij thuiskomst van het strand. Trots overheerst, na de redding, maar er is ook woede en een onbehaaglijk gevoel over de rol van de politie.

Een artikel in vijf delen, met reacties van Pieter de Jong, Willem de Jong, Bert van Dam, Annette Verbeek, Leo Pieter Stoel, Cor de Jong, de politie, Mirjam de Jong en over drenkeling Nico en zijn kinderen.

lees hier deel 1

Bert van Dam zwom naar de drenkeling

Bert van Dam is een outdoor-specialist met een eigen outdoor bedrijf en een prima conditie. Hij had net die ochtend met een vriendengroep wadgelopen. Het was Bert die op het moment suprême aangaf een reddingspoging te willen wagen. Hij schatte het risico in en bedacht hoe hij het wilde doen; met touw, de twee meter lange stok van de wadloopgids en twee drijvers. Die knutselden ze ter plekke van drybags, zakken waarin wadlopers hun spullen droog houden. Bert ging op weg naar de drenkeling. De wadloopstok was mee om de drenkeling te helpen en tegelijk op afstand te houden. Iemand in doodsnood kan gevaarlijk om zich heen slaan, realiseerde Bert zich en deze man was aan het verdrinken. De drenkeling reageerde nauwelijks en Bert zag hem nog een keer of zes happend naar lucht onder water verdwijnen. Er kwam pas reactie toen de redder vlakbij was. “Waar zijn mijn kinderen”, was het eerste dat hij in het Duits vroeg. Die zitten op het strand en zijn veilig, kon Bert hem duidelijk maken en dat gaf de Duitser wat energie. Met man en macht is hij uit het water getrokken en op het strand gelegd. Iemand van de groep rende vervolgens naar de trekker om een warmtedeken te halen. “Dat had de politie ook wel kunnen doen,” zegt Bert, enigszins ontgoocheld over het politieoptreden. Er waren communicatieproblemen, weet ook Bert en daarom kan hij ook niet echt boos zijn op de politie, maar hij vindt dat de agenten ter plaatse wel iets meer hadden mogen doen. Vooral de vrouwelijke agent noemt hij onprofessioneel. Zij ging ‘groot staan’ en onderwierp de dochter van de drenkeling aan een ondervraging die totaal niet passend was bij de situatie. “Ze was niet inlevend.” Hulp in het water was ook niet verkeerd geweest, zegt Bert. “Best wel jammer. Van de politie mag wel iets meer verwacht worden.” Dat de vriendengroep en de twee mannen uit Buren de situatie heel aardig onder controle hadden, mag toch niet de insteek van de politie zijn? “Ook al hadden ze maar een aanvraag voor meer hulp gedaan!”   

Annette Verbeek op het strand

Annette Verbeek is sportief ingesteld. Ze rijdt paard en haar conditie is top. Samen met haar vriend, broer, Bert en nog acht vrienden hadden ze die ochtend een wadlooptocht gedaan onder leiding van een wadloopgids. Ze hadden de oversteek rap gedaan en stonden een half uur eerder dan gedacht op het Oerd. Daar werden ze opgepikt door Pieter en Willem met trekker en platte kar, waarmee ze naar Nes gebracht zouden worden. “We zijn geen triatleten,” zegt Annette, “maar we zijn wel allemaal fit”. Als zij niet zo snel het Wad hadden overgestoken, dan hadden ze die man nooit gezien. Dan was hij allang kopje onder gegaan en in de golven verdwenen. Het twaalftal kon snel en accuraat optreden, omdat ze van elkaar aan een half woord genoeg hebben. Samen met de gids en de twee mannen uit Buren hebben ze met oog voor eigen veiligheid het maximale gedaan om de man in het water in veiligheid te brengen. Annette bleef op het strand, bij het meisje, dat in paniek was en zat te trillen als een espenblad. Ze kon in het Duits uitleggen wat er werd gedaan om hun vader te redden. Haar broer was stiller. “Hij was heel rustig en verbazingwekkend verstandig.” De moeder van de kinderen was niet op Ameland. Met behulp van de zoon vond Annette haar telefoonnummer. De politie heeft samen met de arts van de helikopter de moeder gebeld en verteld wat er op het strand van Ameland was gebeurd en hoe het met vader Nico ging. 

deel 3

lees hier over Muien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *