Rook- en stookverbod in Amelander natuur

BALLUM – Ameland kent al sinds 1 mei een rook- en stookverbod in bossen en natuur. Op het strand geldt het verbod niet, maar er wordt wel nadrukkelijk gevraagd de peuken op te ruimen. Met dit rookverbod is het verboden in bossen, op heide en in duinen of binnen een afstand van dertig meter ervan, te roken en voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende peuken en andere voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen. Overtreding van dit verbod is strafbaar, laat gemeente Ameland weten. Met de warmte van nu is het nog belangrijker dan anders dat men zich aan dit verbod houdt.

Door regelmatige droogte neemt de kans op een natuurbranden toe. Een nog smeulende peuk kan zomaar het begin zijn van een duinbrand. Bovendien vervuilen peuken de grond. Een weggegooid blikje of glas kan ook leiden tot een natuurbranden. Afval niet achterlaten in de natuur maar gewoon meenemen en peuken in een zakasbakje doven om dat onderweg of thuis in de vuilnisbak te legen is een kleine moeite met een groot effect.

Het rook- en stookverbod geldt in ieder geval tot 14 september 2022.

→ lees hier de column Brand

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *