Doppen komen van ons en onze gasten

UTRECHT – Tachtig procent van de plastic doppen op het strand komt van consumenten. Dat zegt het rapport dat Stichting De Noordzee opstelde naar aanleiding van onderzoek naar strandvervuiling. Het rapport heet het Doppenrapport.

Doppen horen bij de top 5 meest dodelijke afval items in zee. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien plastic doppen met soms dodelijke gevolgen aan voor voedsel. Meer dan 10.000 doppen zijn één voor één onderzocht. Het is de eerste keer dat de vervuiling door plastic doppen op deze grondige manier in kaart is gebracht. Zo kan deze vervuiling veel gerichter bij de bron aangepakt worden.

‘Met dit rapport zetten we mensen aan om zélf bij te dragen aan een schone en gezonde Noordzee. We kunnen er samen voor zorgen dat we de komende jaren niet meer talloze doppen op het strand vinden.’ Dat zegt Floris van Hest, directeur Stichting de Noordzee

Samen met meer dan 2.000 vrijwilligers heeft Stichting De Noordzee in de zomer van 2016 tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour zoveel mogelijk doppen geraapt langs de gehele Nederlandse Noordzee kust. Deze doppen zijn één voor één geanalyseerd.

De top 10 bevindingen:

  1. er zijn 10.004 doppen geraapt van de Nederlandse Noordzee kust tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van 2016
  2. meer dan 80% is afkomstig van drankverpakkingen van consumenten
  3. blauw en wit zijn de meest gevonden kleuren
  4. 80% van de gevonden doppen is merkloos
  5. meer dan 70% is beschadigd of zeer beschadigd. Dit kan erop duiden dat de doppen langdurig in zee hebben gedreven
  6. het aantal gevonden doppen per kilometer strand ligt tussen de 20 en 128. 

    Literatuuronderzoek leidt tot de volgende conclusies over de wereldwijde vervuiling door doppen:
  7. doppen behoren wereldwijd tot de top 5 meest gevonden items op de stranden van internationale strandschoonmaak acties en monitoring gegevens
  8. in de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan 20 miljoen doppen en deksels gevonden tijdens internationale strandschoonmaak acties. Het is onduidelijk hoeveel doppen daadwerkelijk jaarlijks aanspoelen en zich zee in bevinden
  9. plastic doppen zijn gemaakt van harde plastics en degraderen zeer langzaam
  10. plastic doppen behoren tot de top 5 meest dodelijk afvalitems voor het zeeleven.

Aanpak

Plastic doppen horen niet in zee. Stichting de Noordzee pleit voor een aanpak bij de bron en goed afvalmanagement op land en op zee. Om de vervuiling door doppen tegen te gaan, stelt Stichting De Noordzee de volgende drie oplossingsrichtingen voor:

  1. overheid: voer statiegeld in op plastic wegwerp drankverpakkingen (inclusief voor de dop)
  2. bedrijfsleven: innoveer op nieuwe verpakkingen zodat wegwerp drankverpakkingen uiteindelijk geen probleem meer vormen
  3. consumenten: gebruik zo veel mogelijk herbruikbare flessen – inclusief doppen – en gooi afval netjes weg.

Dinsdag 13 juni maakt de Juttersvereniging het strand van Ameland weer schoon. Hulp is welkom. Voor meehelpen: kijk hier.

Amelanders kunnen helpen de afvalberg te verkleinen door doppen te sparen en die in te leveren bij Tineke Borsch in Hollum. Met de opbrengst van de actie wordt de opleiding van geleidehonden gefinancierd. Tineke meldt op haar Facebookpagina wanneer ze weer met een zending doppen naar de vaste wal gaat om ze in te leveren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *