Dolfinarium mag Morgan verhuizen

HARDERWIJK – Het Dolfinarium heeft een ontheffing ontvangen om orka Morgan te vervoeren naar het Spaanse dierenpark Loro Parque op Tenerife. De vergunning is verleend door Dienst Regelingen van het ministerie van EL&I.

Nu de ontheffing binnen is betekent dit niet dat Morgan direct verhuist. De Orka Coalitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie om vervoer tegen te houden. Dit betekent vertraging in het proces. “Dat is niet in het belang van Morgan,” zegt directeur Marten Foppen het Dolfinarium. “Zij heeft zo snel mogelijk contact met soortgenoten nodig. Wij respecteren de rechtspraak en wachten de uitspraak van de rechter af,”

Met de opvang van orka Morgan heeft Harderwijk ruim een jaar een bijzondere inwoner gehad. Het herstel van de orka verliep voorspoedig en het zeezoogdier oogt nu gezond.

Orka Morgan werd op 23 juni 2010 door het Dolfinarium gered uit de Waddenzee in de buurt van Ameland. Zeer verzwakt en uitgeput werd ze overgebracht naar Harderwijk. Na een revalidatie periode begon een wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheid om Morgan terug te brengen naar de natuur. Omdat orka’s zeer sociaal zijn en leven in hechte families werd eerst gezocht naar haar familie. Deze werd helaas niet gevonden. Na een zorgvuldige zoektocht naar een adoptie familie bleek Loro Parque op Tenerife de beste optie voor Morgan, aldus het Dolfinarium..

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *