Dienstregeling veerboot ‘Model Teuben’

BALLUM – Voor de raadscommissievergadering van afgelopen maandag deelde raadslid Rudolf Teuben van Ameland'82 een alternatieve dienstregeling voor de veerboot uit. De vertraging van de veerboot is Teuben een doorn in het oog en daarom ageert hij op verschillende manier. Hij gooide vorig jaar al eens de knuppel in het hoenderhok door de optie van een Eigen Veerdienst Ameland open te houden. De concessie van Wagenborg Passagiersdiensten loopt in ieder geval nog tot 2029, zodat die eigen veerdienst er voorlopig niet in zit.

Een korte termijn oplossing voor de vertragingen biedt een andere dienstregeling dan de huidige. Daar stortten Teuben en collega buschauffeur Douwe Molenaar zich op een alternatief. Die beide dienstregelingen staan hieronder. De verklarende opmerkingen hieronder zijn van Teuben.

 • De afvaarten vinden plaats om de 75 minuten i.p.v. 60 minuten. De eerst afvaart is om 06.00 uur; hierdoor zal er in principe altijd een betere aansluiting mogelijk zijn in Leeuwarden op bijvoorbeeld de 08.00 uur trein, afspraken in het ziekenhuis of waar dan ook.
 • De eerste afvaart ( 07.15 uur ) vanaf Holwerd is rond 08.00 uur op Ameland. Bijzonder prettig voor de vrachtvervoerders, leraren BWS, lokale winkels en wie er ook maar van afhankelijk is. Op tijd de bevoorrading in huis.
 • Bij laag water zal er op enig moment evengoed vertraging kunnen optreden maar deze zal snel worden ingelopen doordat er meer tijd in de dienstregeling beschikbaar is.
 • Uiteraard is er nu ook meer tijd beschikbaar voor het laden/ lossen van de schepen, afhandelen passagiersstromen en inchecken auto’s. Vergeet vooral de fietsers hierbij niet. Dit geeft de nodige rust waarvoor onze gast ook komt. 
 • Het uitwisselen van schepen zal nu vrijwel nooit meer noodzakelijk zijn. Ook een voordeel voor de rederij.
 • De beschikbare ruimte op het auto opstelterrein Ameland maar ook Holwerd is beperkt; bij de huidige vertragingen ontstaan daar logistieke problemen; Als alles gewoon op tijd vaart is dat ook opgelost.
 • De volgende afvaart is om 08.30 uur. Dezelfde tijd die nu wordt opgegeven. In mijn dienstregeling zal je echter ook daadwerkelijk om 08.30 vertrekken ( uitgezonderd laag water om ca. 07.00 uur in combinatie met harde oostenwind).
 • Het aantal afvaarten per dag van zondag t/m donderdag bedraagt in deze opzet één minder dan nu het geval is, maar dat kan of beter gezegd: moet worden opgevangen door inzet van het tweede schip. Vraag en aanbod en flexibel. 
 • Het aantal afvaarten in juli en augustus op vrijdag en zaterdag wordt teruggebracht van 14 maal naar 13 afvaarten per dag. Per saldo betekent dit circa 50 auto’s minder. ( NB: in 2015 zijn de laatste afvaarten al meerdere malen gecombineerd vanwege extreme vertraging. Dat kan alleen indien er niet veel aanbod is: max 65 auto’s voor 2 afvaarten )
 • De weekendafvaarten in de zomer periode zijn later; deze wens is veel gehoord bij de horeca ondernemers.
 • Latere aankomsten betekent ook dat de ontvangst op het eiland later is. In juli/ augustus op vrijdag en zaterdag komt de laatste boot na middernacht binnen. (gewenst? of nog een afvaart verminderen?? )
 • De economische effecten zijn voordelig voor allen die nu nodeloos en gefrustreerd op de boot wachten. Deze rekening ligt al 21 jaar bij de eilanders maar ook op vaste wal.
 • De economische effecten voor de rederij zijn nadelig: Langer doorvaren betekent natuurlijk meer personele inzet. Voordeel is meer werkgelegenheid. Hier ligt wellicht een opdracht voor het Ministerie, verandering afspraken binnen een concessietermijn. Wel zou ik daar een gedegen en volledig overzicht van de financiële stukken bij willen zien.

Teuben vervolgt aan de raadsleden: "Wellicht heeft u aanvullende ideeën of vragen: ik sta daar open voor. Mijn doel is een betrouwbare veerdienst en een goed gestructureerde dienstregeling. In dat kader is overigens de mogelijke decentralisatie concessieverlening veerdiensten naar de provincie al een stap voorwaarts.

De andere opzet is ontworpen door Douwe Molenaar uit Ballum. Onder andere een verschil met de mijne is dat er op de ritten vanaf Ameland 75 minuten tijd is en vanaf Holwerd 60 minuten."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *