De Stelp wil virus buiten deur houden

HOLLUM – Zorgcentrum De Stelp zet strenge maatregelen in om het coronavirus buiten de deur te houden. Dat is tot nu toe goed gelukt, zegt locatiemanager Willem van der Kooi. De Stelp test veel en had enkele weken geleden één medewerker die daar positief uitkwam.

Na de recente uitbraak in 't Suyderhuys in Surhuisterveen, net als De Stelp een locatie van de KwadrantGroep, is besloten de regels aan te scherpen. In het Suyderhuys zijn inmiddels 112 bewoners (49) en medewerkers (63) besmet en zes bewoners overleden na een coronabesmetting. In Surhuisterveen heeft men vooral te maken met de Engelse variant van het virus.

De centrale cliëntenraad van KwadrantGroep heeft een stem gehad in het afkondigen van strengere maatregelen. De cliëntenraad van De Stelp heeft daar niet over meegepraat. “De centrale cliëntenraad is er voor de gehele organisatie en behandelt onderwerpen die de gehele organisatie betreffen”, legt Willem van der Kooi uit. Decentrale cliëntenraden gaan vooral over het eigen beleid in de locaties. Er zit geen Amelander vertegenwoordiger uit de cliëntenraad van De Stelp in de centrale cliëntenraad.

De Stelp maakt onderscheid in mondkapjes voor bezoekers en bewoners. Bezoekers moeten een chirurgisch mondneusmasker dragen, de bewoners kunnen volstaan met een huis-tuin-en-keukenmondkapje. Van der Kooi: “Het onderscheid in mondkapjes heeft te maken met het feit dat het bezoek van buiten komt en beter afgeschermd moet zijn voor de mensen in De Stelp. In de reguliere omgang in De Stelp heeft dat geen meerwaarde, dus kunnen bewoners toe met gewone mondkapjes.”

De situatie kan verschillen per locatie en zelfs per deel van een locatie. Als een besmetting zich beperkt tot een afdeling dan kan er ook gekozen worden voor het afsluiten van alleen die afdeling. Van der Kooi: “Gelukkig gaat het heel goed in De Stelp. Soms dreigt het wel heel dichtbij te komen, Maar tot nu toe hebben we, behalve een besmette medewerker, geen besmettingen gehad. Wel hebben we veel getest bij twijfel.”

Willem van der Kooi tot slot: “Als iedereen zich goed aan de voorschriften houdt, zowel in als buiten De Stelp, hebben we een goede kans het virus buiten de deur te houden. De ervaring nu leert dat mensen vaak onvermoed in de privésituatie in aanraking zijn gekomen met een besmet iemand. Dus ook in de privésituatie is het van belang om afstand te houden, hoe moeilijk dat ook is soms.”

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *