Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
De spectaculairste Sinterklaasfilm ooit
AMSTERDAM – Na Wild Geraas 1 komt Arnold-Jan Scheer met Wild Geraas 2.0, een film over het sinterklaasfeest en een ontdekkingsreis naar de oorsprong. Voor Wild Geraas 2.0 werd in 2017 een CineCrowd actie opgezet, die meer dan 100% slaagde. Het is de spectaculairste Sinterklaasfilm ooit, belooft Scheer. De film komt op 1 november 2018 uit. Wild Geraas belicht een kant van de traditie die nauwelijks kans krijgt. Zijn onderzoek naar de traditie sneeuwen de laatste jaren onder het geschreeuw over de Zwarte Pieten-kwestie. Scheer belicht een kant die in praatprogramma's op televisie geen poot aan de grond krijgt.
Scheer: 'We maken in deze film vanuit ons Nederlandse Sinterklaasfeest een ontdekkingsreis in de tijd tot ver in de prehistorie. Na het succes van Wild Geraas 1 laten we de “discussie” links liggen en gaan dieper in op de historische traditie die aan de basis van het Nederlandse Sinterklaasfeest ligt.
We tonen in dit deel 2 op afgelegen, voorheen moeilijk te bereiken uithoeken van Europa, o.a. op Sardinië, Waddeneilanden (Scheer bezocht onder meer Ameland, Terschelling en Borkum), in Macedonië, Wales en Tsjechië, zogenaamd primitieve rituelen die met elkaar samenhangen en waarin de basis van de Europese cultuur te vinden is, of zoals de VN stelt: immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.'
Wild Geraas 2.0 laat zien dat mensen met verschillende huidskleur, van de Kaapverdische eilanden tot Japan en verder, tot één soort met een gedeeld verleden behoren, dat hen verenigt. Ook het Nederlands sinterklaasfeest staat sinds 2015 op de lijst Cultureel Erfgoed, inclusief Zwarte Pieten. Zwarte Piet zelf blijkt uit Wild Geraas 2.0 een gelaagde figuur met een lange historie, zowel Moor als duivel en voorouder uit de andere wereld.
'Uit deze documentaire film blijkt ook dat het niet zo maar een kinderfeestje is, maar ontstaan om gezins-, dorps- en gemeenschapsbanden te versterken, ons evolutionair heeft gebracht en gemaakt tot wie en wat we zijn. Als restant van de oudste traditie op de wereld erfgoedlijst. Een cultuurschat openbaart zich.'
De makers van de film zijn Arnold-Jan Scheer samen met Roy Dames.