De Rottum Expeditie – bezoek aan het verboden eiland

SCHIERMONNIKOOG – Op woensdag 15 september as. zal het boek De Rottum Expeditie van auteur Peter van der Schelde beschikbaar zijn via de boekhandel. Voor de officiële introductie zal hij een dag later naar het noord Groningse Warffum reizen om daar officieel een exemplaar te overhandigen aan het bestuur van Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. 

De Rottum Expeditie is ontstaan vanuit een expeditie die Peter van der Schelde in september 2019 ondernam samen met 14 anderen. Het doel was een bezoek te brengen aan het onbewoonde eiland Rottumeroog, dat normaliter vanwege Natura 2000 bescherming verboden terrein is voor bezoekers. "Door onverwachte omslag van het weer werd het een avontuurlijke vijfdaagse zwerftocht door het oostelijk deel van de Waddenzee," aldus Peter van der Schelde. "Een avontuur dat ik nooit had willen missen en een verloop had zoals je alleen in boeken tegenkomt." Het verloop van deze vijf dagen is illustratief voor het weerbarstige en veranderlijke karakter van dit deel van de Waddenzee. "Ik heb het gebruikt als basis voor dit boek om de lezer mee op avontuur te nemen naar dit onbekende stukje Nederland, dat door velen ergens vaag geassocieerd wordt met Godfried Bomans en Jan Wolkers." 

In De Rottum Expeditie staat Peter van der Schelde ook stil bij het Rottumeroog in de 19de eeuw en de relatie met de ingepolderde Noordpolder. Vanuit historisch onderzoek en een reisverslag van Menno van Zeeburg, dat in 1863 gepubliceerd werd, reconstrueert Peter van der Schelde in verhaalvorm deze reis van Menno. Het beschrijft niet alleen de menselijke aanwezigheid op Rottumeroog in de 19de eeuw, maar ook de natuur, het landschap en de eerste bewustwording van het belang van vogelbescherming tijdens het broedseizoen.

De Rottum Expeditie is verkrijgbaar vanaf 15 september 2021. Bestel het via de boekhandel of via deze link.

Over Peter van der Schelde

Peter van der Schelde is werkzaam als uitgever bij de theologische uitgeverij Importantia Publishing en de algemene Uitgeverij Ampelos, die beiden in Dordrecht gevestigd zijn. Met het schrijven en publiceren van De Rottum Expeditie zet hij een nieuwe stap in zijn carriëre als uitgever.

Meer informatie en eiland playlist via www.rottumexpeditie.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *