De poppetjes in de poppenkast

HOLLUM – De redactie stelt betrokkenheid van de lezers op prijs. Ingezonden brieven kunnen een plekje krijgen in de Krant van Ameland, ook in de digitale. Onderstaande brief is een reactie van Esther Visser – van der Zanden op de ingezonden brief van Albert van Barneveld.

De poppetjes in de poppenkast

Aangezien de heer Van Barneveld graag met statistieken komt kan ik het niet laten mijn zienswijze via andere statistieken te geven.

U schrijft dat Ameland’82 veel minder (voorkeur)stemmen heeft gekregen in vergelijking met de resultaten van 2006.

1. Natuurlijk klopt dit, maar is het niet zo dat het opkomstpercentage in 2006 gemiddeld op 87,55% lag en afgelopen maart op 80%? En in het dorp Nes zelfs op 73,6%, d.w.z. zo’n 13% minder dan in 2006! En dat er dus in 2006 in totaal 2328 stemmen zijn uitgebracht tegen 2149 stemmen in 2010? Toch een verschil van 179 stemmen!

2. U schrijft dat u het niet gek vindt dat er minder mensen gaan stemmen. Wie zegt mij dat kiesgerechtigden niet zijn gaan stemmen uit onvrede? Kiesgerechtigden kunnen ook thuisblijven uit tevredenheid, als er niks te klagen is kun je immers thuisblijven en denken dat alles wel hetzelfde zal blijven.

3. Daarnaast zie je dat de VVD licht heeft verloren, de PvdA wat meer heeft verloren en alleen ABA zo’n 50 stemmen is gestegen. Alleen het CDA heeft een behoorlijke toename gekend van 79 stemmen t.o.v. 2006.

4. Kan het dus, meneer Van Barneveld, ook niet zo zijn dat het gevoerde beleid van de afgelopen 4 jaar wel degelijk door de kiezer is beloond en dat er – behalve het veel lagere opkomstpercentage – andere oorzaken zijn aan te wijzen voor het relatief grote verlies van Ameland’82, waardoor een deel van de kiezers van Ameland’82 wellicht is overgestapt naar het CDA?

5. U beschouwt het stemgedrag van de kiezer als een knalrode kaart en vindt het dus onbegrijpelijk dat de poppetjes gewoon blijven zitten. Ik constateer, zoals ik al heb gemeld onder punt 2, dat het totaal aantal stemmen dat op de VVD, PvdA en ABA is uitgebracht, hetzelfde was als in 2006. De kiezers van Ameland’82 zijn dus in geen geval in grote getale overgestapt naar deze partijen. Hoezo wil de kiezer dan iets anders?

6. Was het trouwens niet de VVD die in het verkiezingsprogramma riep om verandering?

Het resultaat staat knalrood op de kaart: de kiezers willen geen verandering anders had uw partij wel enorm aan stemmen gewonnen. U ging toch voor minimaal 2 zetels? De kiezer heeft dus nog steeds de voorkeur voor twee partijen; CDA en Ameland’82.

7. Tenslotte heeft Ameland’82 in de coalitievorming niet de regie, zoals u weet. Iedere andere combinatie had een coalitie opgeleverd van minimaal drie partijen. Als iedere partij dan ook nog een wethouderspost gaat eisen, dan is het de vraag of een college met drie parttimerwethouders voor de gemeente wel werkbaar is. De vorming van een coalitie heeft naast de inhoudelijke kant ook nog met andere zaken te maken, zoals respect en vertrouwen.

Duidelijker kan het dus niet, om maar met de woorden van de heer Van Barneveld te spreken.

Esther Visser- van der Zanden

>>> lees hier het Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2010

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *