De Nieuwe Stelp wankelt

BALLUM – De nieuwbouw van de ouderenzorgvoorziening op de locatie aan de Oranjeweg wankelt. Het project wordt zo duur dat raadsleden twijfelen of het wel realistisch is. Een paar weken geleden werden de raadsleden bijgepraat in een besloten informatieve raadsbijeenkomst. De Nieuwe Stelp gaat zeker 15 miljoen euro kosten en daar komt zeker nog twee miljoen bij, voorspelt VVD raadslid Jeppe Groenewold. “Dat lukt niet voor onze gemeente.” Ook het CDA is geschrokken. “Als fractie zijn wij geschrokken van de financiële situatie die de bouw van De Nieuwe Stelp 2.0 met zich meebrengt,” zegt Jeroen de Jong tijdens de raadscommissievergadering van maandag 6 juli. Hij noemt de uitleg van het college “op zijn zachtst gezegd onthutsend en zeer verontrustend.” De Jong maakt zich grote zorgen nu meer dan de helft van de 15 miljoen niet gedekt is. De aanpassingen aan het omringende gebied zijn daar niet eens bij inbegrepen. De CDA’er denkt aan verleggen van de sportvelden, verplaatsing van de schuur van Dorpsbelang Hollum en het idee om daar een nieuwe school te bouwen.

Er is al bijna drie ton uitgeven aan adviseurs en procesbegeleiders en nu lijkt het project zelf uitgekleed te worden tot een Stelp 2.0 met kleinere kamers voor de bewoners en minder voorzieningen. “Versoberen, anders kan het niet,” roept Jeppe Groenewold dan ook niet voor niets in de microfoon. “Desnoods één paviljoen, anders kan het niet!”

Met het CDA en de VVD is ook de Sociale Fractie Ameland bij monde van Irma Marinus “behoorlijk verontrust.” Ameland moet alle zeilen bijzetten wil het de ouderenzorg niet kwijt raken, stelt ze bezorgd. Het college had opnieuw 50.000 nodig voor externe ondersteuning van het project. Dat noemt Marinus zuur geld, maar voor de SFA staat bovenaan dat de ouderenzorg op Ameland blijft.

Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland wil niet beknibbelen op het project, hij wil geen halve Stelp gaan bouwen. Wat hem betreft moet Ameland de miljoenen voor de ouderenzorg kunnen dragen. “Als een klein eiland als Vlieland 17 miljoen uittrekt voor een zorgcentrum dan moeten wij dat ook kunnen.”

Wethouder Piet IJnsen is nog niet voornemens delen van het plan te laten varen. “We gaan tot het gaatje.” De Nieuwe Stelp is gebaseerd op het concept van een multifunctioneel gebouw. IJnsen noemt het “synergie”, een gebouw met dubbelgebruik van gezamenlijke ruimtes. “Dat willen we nog niet overboord zetten.” Wel zegt de wethouder dat de hoofdprioriteit bij de ouderenzorg ligt. Raadslid Jeroen de Jong hamerde daar ook al een aantal keer op: het gaat om de ouderenzorg voor Ameland. Het komende half jaar valt de beslissing. Voor 31 december is duidelijk of De Nieuwe Stelp aan de Oranjeweg een ‘go or no go’ wordt. IJnsen: “Waarbij ik er vanuit ga dat het een ‘go’ wordt.”

Alle besluiten over de nieuwbouw van een voorziening voor ouderenzorg vloeien voort uit het raadsbesluit van 28 mei 2018. Toen stemde de raad unaniem in met de locatie bij Ons Hol en de sporthal en gaf het college het mandaat om de ontwerpfase te starten.

In de hal van het gemeentehuis zitten op gepaste corona-afstand enkele leden van de werkgroep De Stelp op De Stelp. “Dit is precies wat wij hebben voorspeld,” zegt Eveline Stuffers. “Dut heve wij altied seäd!” zegt Theo Dokter. De werkgroep pleit voor een gebouw van ouderenzorg middenin het dorp, op de plek waar de huidige De Stelp staat. Meer dan duizend Amelanders zetten daarvoor vorig jaar hun handtekening. De werkgroep krijgt binnenkort nog een gesprek met de wethouder. De Stelp op De Stelp wil dat gesprek wel aangaan.

De werkgroep realiseert zich dat de financiële perikelen en de dreiging van een uitgeklede oudervoorziening wel eens zouden kunnen zorgen voor een kantelmoment in het project.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *