De Hagen haag wordt meter hoog

BALLUM – Het is inmiddels een hoofdpijndossier van migraineachtige proporties: De Hagen in Hollum. De huisjes zijn gesloopt, het parkeerterrein ligt er en wordt volop gebruikt, de heg is geplant, maar de hoofdpijn is nog niet weg. De haagjes blijken te laag en de bewoners van de buurt maakten met succes bezwaar. De heg aan De Hagen moet flink verhoogd worden, want de buren hebben last van het schijnsel van de koplampen van de auto’s die gebruikmaken van het parkeerterrein.

De gemeente gaat de haag verhogen tot een meter, maar dat is voor de omwonenden “volstrekt onvoldoende”. Het bracht raadslid Jeroen de Jong (CDA) ertoe om de liguster tot 1,35 m. te willen verhogen. “Kom die buren tegemoet, plaats een heg van 1.35. Dan kunnen we dit dossier sluiten”, steunde Jeppe Groenewold van de VVD het amendement van De Jong. Dat amendement werd verworpen, alleen CDA en VVD stemden voor. Wethouder Theo Faber had het amendement al ontraden. Uit onderzoek blijkt dat koplampen van verschillende types auto’s onder de meter blijven en daarom houdt de wethouder vast aan die meter hoogte. Hij refereert ook aan de ruimtelijke inpassing van zo’n erfafscheiding, die in de gemeente doorgaans tussen de 70 en 90 cm. hoog is. “Een meter is dus al aan de forse kant”. De wethouder wil precedenten voorkomen.

Raadslid Jeroen de Jong is begaan met de buren: “De bewoners hebben last!” Om toch maar toe te staan wat eigenlijk niet past, zegt De Jong nog: “Hier wordt wel vaker iets gelegaliseerd.” Ook daarin treft hij in Groenewold een medestander. Het is het jongste raadslid, Dennis Engels van Algemeen Belang Ameland, dat zegt dat er nu geen uitzonderingen gemaakt moeten worden. “Dan kunnen we in de toekomst meer uitzonderingen verwachten.”

De heg wordt herplant met struikjes van een meter. “Jammer,” zegt Jeroen de Jong. Hij had het dossier graag dichtgeklapt met een iets hogere heg. “Nu kunnen we meer procedures verwachten.”

Tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over dit dossier te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *