Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
De eerste keer wadlopen: waar moet je rekening mee houden?
Wadlopen is een unieke ervaring, eentje die eigenlijk op ieders bucketlist zou moeten staan. Het is een samenspel van natuur, avontuur, en een diepere verbinding aangaan met de elementen. Voor velen is de eerste keer wadlopen dan ook een magische en onvergetelijke belevenis.
Je kunt het zout in de lucht proeven, de wind verwildert je kapsel, en onder je voeten voel je de modderige bodem die je iedere stap een stukje naar beneden trekt.
Het is een ervaring die zowel fysiek als mentaal uitdagend kan zijn, maar juist daardoor ook zo bijzonder. Voordat je de stap waagt naar het wad, zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden.
De magie van het Wad
Het Waddengebied strekt zich uit over Nederland, Duitsland en Denemarken en valt onder het UNESCO werelderfgoed. Hier regeert de natuur. Eb en vloed creëren een adembenemend landschap van zandplaten, geulen en kwelders. Wanneer het water zich terugtrekt, komt er een wereld tevoorschijn die anders verborgen blijft. In deze wereld, waar land en zee elkaar ontmoeten, lijkt het bijna alsof de tijd stilstaat, terwijl het ritme van de zee onverstoorbaar doorgaat.
Een goede voorbereiding
Wadlopen is beslist geen alledaagse wandeling; het vereist een goede voorbereiding. Je begeeft je in een natuurgebied waar de omstandigheden snel kunnen veranderen. Wadlopen kan bovendien fysiek zwaar zijn, vooral wanneer de afstanden die je aflegt fors zijn. Wanneer je fysiek niet gezond bent is Wadlopen geen optie. Je hebt een goede conditie nodig om te kunnen Wadlopen. Zorg er dus voor dat je op een goede basis kunt steunen, voor je aan je wadloop avontuur begint. Oefenen bijvoorbeeld eerst eens met lange wandelingen en ook het lopen op een onstabiele ondergrond is onderdeel van een goede voorbereiding.
Kies een tocht die bij je past
Je kunt bovendien kiezen uit verschillende soorten wadlooptochten. Kijk daarbij eerlijk en objectief naar je eigen kunnen en kies een tocht uit die past bij je niveau of die past bij alle deelnemers in je groep. Je kunt namelijk kiezen voor een korte tocht of een zogenaamde zwerftocht, die geschikt is voor beginners, mensen met een iets minder goede conditie, en gezinnen met kinderen. Hierbij leg je geen grote afstand af en blijf je vaak dichtbij de kust, waardoor de wandeling minder uitdagend is, maar zeker niet minder leuk of leerzam. Ben je juist wel op zoek naar uitdaging, dan kun je de extreme wadlooptochten overwegen, waarbij je vele kilometers aflegt onder zware omstandigheden. Het is dan niet ongewoon dat je langdurig tot je borst door het water loopt.
Kies iets wat bij je past, op die manier is het ook leuker en kun je er meer van genieten. Ook is een ervaren gids die de wandeling begeleidt onmisbaar en zelfs verplicht.
De juiste uitrusting
Wie gaat wadlopen moet ook goed nadenken over wat je daarbij aantrekt en meeneemt. Als je niet de goede uitrusting hebt kan dit je plezier namelijk flink bederven en bovendien kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.
Je hebt in de eerste plaats het juiste schoeisel nodig: oude sportschoenen, hoge sneakers of speciale wadloopschoenen zijn perfect. Je kunt deze laatste vaak ook huren bij een wadloopcentrum. Je bent misschien geneigd om je regenlaarzen mee te nemen maar tenzij je muurvast wilt zitten in de modder en daarna je laarzen wilt verliezen, laat je ze thuis.
Wat kleding betreft kun je het beste kiezen voor laagjes. De weersomstandigheden op het wad zijn nogal veranderlijk. Met laagjes kun je je daar makkelijk aan aanpassen. Kies bij voorkeur voor kleding die wind- en waterdicht is. Verkijk je er niet op, zelfs in de zomer kan de wind op het wad behoorlijk fris zijn. Een korte broek is in de zomer wel aan te raden, kies in koudere seizoenen voor een lange (regen)broek, maar geen spijkerbroek. Vergeet bij zonnige omstandigheden de zonnebrand niet en draag een petje of hoedje om je te beschermen tegen de zon.
Neem daarnaast een rugzak mee waar je onder andere, water en wat energiebommetjes zoals mueslirepen in gooit. Een EHBO-kit kan ook handig zijn, al heeft je gids deze waarschijnlijk ook mee. Stop je waardevolle bezittingen en dingen die niet nat mogen worden in een waterdichte zak in je rugzak. En wanneer je bij de auto terugkomt wil je graag droge kleding aan. Zorg dus voor een extra set kleding en droog schoeisel en een handdoek. Ook een tas om je vieze spullen in mee te nemen is geen overbodige luxe.
Lekker mindful
Wie gaat wadlopen laat zich leiden door het ritme van de natuur. Je bent afhankelijk van de getijden, en van wat het weer doet. De natuur laat zich bovendien niet altijd voorspellen, en soms moet je wachten of zelfs rechtsomkeer maken. Tijdens het wadlopen voel je je dan ook helemaal verbonden met de aarde en de natuur.
De eerste keer wadlopen is vooral bijzonder omdat het een zintuigelijke overdosis is. Alle geuren die je ruikt, de geluiden van het water en de zuigende klei, de vogels. Het brengt je dichter naar de natuur. Wadlopen is dus ook niet gewoon maar wat lopen, onder begeleiding van een ervaren en erkende gids kan je een educatief wadloopavontuur beleven om nooit meer te vergeten.
Wadlopen naar Ameland is mogelijk via verschillende aanbieders die je makkelijk online vindt. Een oversteek naar Ameland wordt door veel mensen als pittig ervaren. Een goede gezondheid en conditie is daarbij dus noodzakelijk.