“De beste man” Leo Pieter Stoel burgemeester Ameland

BALLUM – De gemeenteraad van Ameland draagt Leo Pieter Stoel voor om door de Kroon benoemd te worden als burgemeester van Ameland. Stoel volgt medio januari 2020 Gerard van Klaveren op, die sinds 1 juli 2018 het burgemeesterschap op Ameland waarneemt. 

Drs. Leo Pieter Stoel is momenteel werkzaam bij Aegon. Van 2015 tot 2019 was hij lid van de Provinciale Staten van Fryslân voor de VVD. Daarvoor was hij onder meer wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. Ook is Stoel sinds 2000 internationaal scheidsrechter bij zeilevenementen. 

De vertrouwenscommissie was unaniem in haar keuze. In een besloten vergadering nam de gemeenteraad van Ameland maandagavond, voorafgaand aan de openbare bijzondere raadsvergadering, de voordracht eveneens unaniem over. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Piet IJnsen, maakte de voordracht bekend.

In april van dit jaar kwam Commissaris van de Koning (CvK) Arno Brok naar Ameland om te melden dat de tijd rijp was voor een Kroonbenoemde burgemeester. Kort daarna werd een vertrouwenscommissie ingesteld en ging de werving van start. Gesprekken met kandidaat-burgemeesters zijn in uiterste vertrouwelijkheid gevoerd. De Commissaris van Koning benadrukte die vertrouwelijkheid nog eens in een bijeenkomst op 21 mei op het Provinciehuis. Bij elk lek zou er aangifte gedaan worden, benoemde Brok de ernst van de zaak. "Dat hebben we goed in de oren geknoopt," zei IJnsen. Stoels naam was dan ook niet naar buiten gesijpeld.

De verwachting is dat de nieuwe burgemeester binnenkort zijn opwachting maakt op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; de installatie op Ameland is gepland voor medio januari.

De publieke tribune in de raadszaal van het gemeentehuis was redelijk bezet, maar het was er niet drukker dan anders. Heel veel belangstellenden zitten thuis voor de radio mee te luisteren, wisten raadsleden en schaduwfractieleden te vertellen. Zij hoorden Piet IJnsen de voordracht bekend maken en niet Irma Marinus, die op 6 mei 2019 benoemd was tot voorzitter. Ten tijde van de training voor de leden van de vertrouwenscommissie was Marinus ziek en om de procedure niet te frustreren werd een nieuwe voorzitter gekozen. Marinus vond het jammer dat zij haar taak niet had kunnen volbrengen, maar was content met haar opvolger; IJnsen is de man met de meeste gemeentepolitieke ervaring. 

De bevolking van Ameland had meegeschreven aan de profielschets en op dat profiel waren eind juli 33 brieven binnengekomen; 22 van een man en 11 van een vrouw. Samen met CvK Arno Brok kwamen er zes namen in een mandje. Met die kandidaten werden voorgesprekken gehouden en op 12 en 13 september sollicitatiegesprekken. Daarna volgden nog vervolggesprekken met een aantal van die zes tot er uiteindelijk een nummer 1 en nummer 2 overbleven. Alleen de nummer 1 is bekendgemaakt en dat is Leo Pieter Stoel uit Sneek, 57 jaar oud. Stoel is nu al uitgeroepen tot 'de beste man'. De voorzitter van de vertrouwenscommisse zei namelijk: "De beste man is internationaal scheidsrechter bij zeilwedstrijden." 

tik burgemeester of Arno Brok in bij ZOEKEN om meer over de burgemeesterspost op Ameland te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *