‘De Amelanders’ dansen expositie open

HOLLUM – Ze kunnen niet alleen dansen, maar ook zingen, de leden van de jarige folkloristische dansgroep ’De Amelanders.’ Ze zingen eerst het Amelander Volkslied en dansen daarna de expositie over de geschiedenis van de volksdansgroep in het cultuurhistorisch museum Sorgdrager open. Het is op de kop af 50 jaar geleden dat de dansgroep werd opgericht. Enkele oprichters en dansers van het eerste uur zijn vandaag in museum Sorgdrager om dat te vieren samen met de huidige dansgroep en collega dansers uit district noord. Said en Ina Mooijman, Sebe Luursema, Piet en Margot Kuperus en Anny Schuurman; zij waren er 50 jaar geleden ook bij. Sebe Luursema danst nog steeds en voor zijn 50-jarig lidmaatschap en het werk dat hij voor de vereniging verzet, wordt hij door voorzitter Reindert Smit geëerd met de zilveren Federatiespeld.

Ameland was een nakomertje in folkloristisch opzicht, zegt voorzitter district noord van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland Watze Steensma. Op het Friese vasteland en op Terschelling danste men al jaren voordat op Ameland een dansgroep werd opgericht. “Blijkbaar was het wachten tot enkele personen besmet raakten met het folklorevirus en dit is dus in 1962 uitgebroken.” Het was toenmalig schoolhoofd van de openbare school in Nes, Said Mooijman, die het virus opliep en het ondermeer overdroeg aan meester Sebe Luursema. Na een jaar van oefenen gaf de toen 13 paren tellende dansgroep op 4 april 1963 haar eerste optreden. Voor het eerst werd het repertoire van 20 dansen uitgevoerd. En nu, 50 jaar later dansen ze nog steeds de valeta en zakdoekendans in modedracht uit 1850.

De expositie, in een gedeelte van de commandeurswoning van museum Sorgdrager, bevat een fotogalerij in de hal die een eerbetoon vormt aan alle 104 leden en oud-leden. In de aangrenzende kamers staan gevulde vitrines die met elkaar de geschiedenis van de dansgroep laten zien.

Dit jaar organiseert het museum samen met ‘De Amelanders’ diverse jubileumactiviteiten. De dansgroep verzorgt demonstraties en regelmatig zullen er leden van de dansgroep in traditioneel Amelander kostuum in het museum aanwezig zijn om uitleg te geven en demonstraties te verzorgen. De tentoonstelling loopt tot 1 oktober 2012.

>>> stem hier voor of tegen de dansgroep als immaterieeel erfgoed

>>> lees hier over de federatiedag in april 2006, een van de hoogtepunten van 'De Amelanders'

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *