Crowdfunding voor circulaire Fryske trui

LEEUWARDEN – In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is de eerste circulaire Fryske trui ontwikkeld. Deze wordt gemaakt van oude ingezamelde wollen truien in combinatie met lokaal geteeld vlas. De stijlvolle herentrui en het damesvest laten de waarde zien van textielafval en welke mogelijkheden er zijn om daarvan iets nieuws te maken. De Fryske trui was de afgelopen week te zien op de catwalk van Loop.a life tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week en we kregen een eervolle vermelding voor de Green Fashion Talent Award. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (20-28 oktober) is de trui en het complete maakproces te bewonderen. Op 20 oktober, tijdens de open dag van het Thialf kom je de trui ook tegen. Je kunt er bovendien je oude wollen trui inleveren en zo bijdragen aan de transitie naar een circulaire mode- en textielketen. Duurzaam textiel- en modemerk Loop.a life en Social Design Lab It Erfskip willen met deze bijzondere Fryske collectie de maakindustrie op het gebied van textiel in Friesland stimuleren en de lokale vlasproductie nieuw leven inblazen.

Crowdfunding gestart – doe je mee?

Sinds begin oktober zijn de Fryske trui en het vest te reserveren via een crowdfundingcampagne. Door de Fryske trui te kopen kunnen we overgaan tot de productie van deze bijzondere items. Bij voldoende deelnemers ligt de trui nog voor de feestdagen in de winkels en/of bij jou thuis. Inmiddels is er al een kwart van het doelbedrag binnen, maar er is meer hulp nodig! Wil je bijdragen aan een mooi, divers en schoon Fryslan: via www.crowdaboutnow.nl/frysketrui zijn de trui en het vest te bestellen.

Super duurzaam

Het hergebruiken van materialen en grondstoffen en het sorteren van de oude truien op kleur is een zeer duurzame methode omdat een deel van het productieproces kan worden overgeslagen en omdat de grondstoffen niet opnieuw geverfd hoeven te worden. Hierdoor wordt er nauwelijks water gebruikt en zijn er geen chemicaliën nodig voor de productie van de Fryske trui. Per trui scheelt dit bijna 500 liter water en 5 kg CO2. Vlas is een prachtig bloeiend gewas dat eeuwenlang het Fryske landschap verfraaide en als wisselteelt de biodiversiteit in ons land stimuleert.

Wol van Frysk afval en vlas van lokale bodem

De wol die wordt gebruikt komt van reststromen van weggegooide, niet-herdraagbare kleding en oude wollen truien die ongebruikt in de kast liggen. Kledingafval, waaronder wol, wordt door Loop.a life verzameld en met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gesorteerd op meer dan 25 kleuren. Vervolgens worden hiervan nieuwe vezels gemaakt. Deze worden gemengd met lokaal vlas en daarvan worden nieuwe garens gesponnen waarmee de nieuwe Fryske truien en vesten worden gebreid. It Erfskip werkt aan het opnieuw opzetten van de lokale productie van vlas in Fryslân. Dit gebeurt in samenwerking met het vlasmuseum in Ee en later ook met studenten. De eerste boeren hebben zich al gemeld om het vlas weer op het land te krijgen.

Frysk design

De eerste circulaire Fryske trui is door Loop.a life en It Erfskip ontworpen in samenwerking met de Friese ontwerpster Berber Soepboer. Het oude Fryske landschap en de traditionele Fryske klederdracht vormden het uitgangspunt. Het patroon en het lijnenspel van de collectie is afgeleid van de kruislingse lijnen van de vlasschoven op het land en de manier waarop omslagdoeken vroeger gedragen werden. Het zijn mooie eigentijdse en duurzame collectors' items die zowel sportief, – tijdens het zeilen of op het strand – als business casual gedragen kunnen worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *