Column – Wondermooie wereld

HOLLUM – De vierde column van 2023 heeft als titel 'Wondermooie wereld’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De derde van 2023, 'Opgeleukte traditie', is via deze link te lezen.

Wondermooie wereld

Morgen is de geboortedag van onze moeder, moeke. Als ze nog had geleefd was ze 103 geworden, maar ze is er niet meer. Ze werd 76.

Nu was moeke niet een vrouw die op de barricade sprong, haar mening luid en duidelijk spuide of regelmatig ingezonden brieven stuurde naar de krant. Geheel end'al niet. In maart 1978 klom ze wél in de pen en hoe! De reporter van de NRC had haar zo aangebrand, dat ze haar ergernis op papier zette, er een kostelijk en positief eind aan breide en de brief op de bus gooide. Hij werd door de krant – welke dat geweest is wordt niet duidelijk, ik denk aan de Leeuwarder en de Dockumer en vanwege de typografie kies ik voor de Leeuwarder – uit de stapel gepikt en gepubliceerd.

Deze week kreeg ik het knipsel van een achternicht die het graag met me wilde delen. Haar moeder was bevriend met mijn moeder en de achternicht kwam het tussen de papieren van haar moeder tegen, die het had uitgeknipt en bewaard. Ze zal trots op haar vriendin zijn geweest.

Moeke wijst de Rotterdamse reporter, die op zoek was naar kunst op de Waddeneilanden, er fijntjes op dat ze aan een heleboel voorbij is gefietst en vooral het bitse, bazige en norse heeft opgemerkt. Kunst heeft ze nauwelijks kunnen ontwaren, wel lelijke architectuur, schapen op straat en oude vrouwtjes op pantoffels die matjes uitkloppen.

De Waddendiamant is haar schittering verloren aan de recreatie-industrie, schreef de reporter. Moeke wilde de diamant weer oppoetsen. Het begrip Waddendiamant bezigen we al lang niet meer. Waarschijnlijk hebben die bitse, bazige en norse eilanders op sloffen die diamant verstopt, met een poetsdoek eromheen, om er in stilte van te genieten. Sinds 1997 koestert Ameland elke november kunst van het eiland en van binnen- en buitenland. Die Kunstmaand heeft moeke net niet meer meegemaakt. 

"t' is hier nog nooit zo mooi geweest' dicht moeke, vanwege het prachtige winterweer van die februari van 1978. De Rotterdamse reporter hoefde het hier ook niet mooi te vinden. Welnee. Ieder zijn meug. Voor eilanders is het een 'wondermooie wereld.' We zitten nu alleen nog te wachten op de sneeuw.

 

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *