Freulehuuske te koop

NES – "Ameland koopt mogelijk toch omstreden monumentale woning: 'Het is een enorm blok aan mijn been'", kopt de Leeuwarder Courant vandaag naar aanleiding van een zitting bij de Raad van State. De gemeente Ameland belooft serieus te gaan kijken of ze het monumentale 17de-eeuws huisje aan het Vermaningspad in Nes zal aankopen. Het huis moet permament bewoond worden en mag niet recreatief verhuurd worden. Aan het huis kleven talloze verhalen, niet in de laatste plaats vanwege Freule Julia van Heeckeren die er gewoond heeft. Naar haar is het Freuelhuuske ook genoemd.

Het pand kent nog veel meer verhalen. Er liggen bijzondere tegels op het pad, van een schip dat verging en tegels voor het vredespaleis vervoerde. Er staan kakebienen in de tuin die geschiedenissen met walvisvaarders verraden. Tijdens de Free Tour van de Amelander Musea is het Freulehuuske een van de interessante stops van de route.

Het Freulehuuske is voor een ieder te koop voor welgeteld drie euro. Het moet dan nog wel even worden geknipt en geplakt.

Het Freulehuuske is een bouwplaatje in Serie 2 van Ameland Huuskes. Op dit moment alleen nog te koop bij de uitgever, Ameland Pers uitgeverij op Westerlaan 8 in Hollum.

Bekijk alle bouwplaatjes uit Serie 2 via deze link. 

bekijk op de website van Sichting Het Freulehuuske hoe het pand eraan toe was voor de restauratie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *