Column | Van Spoor 1 naar Spoor 2

Als werkgever heb je soms te maken met zieke werknemers. En dan hebben we het hier nu even niet over een verkoudheid of ander kort verzuim. Nee, langdurige uitval wegens ziekte. In de eerste plaats erg vervelend voor de betrokken werknemer. Maar ook voor de collega’s, die dan vaak een stapje extra moeten zetten. En natuurlijk de werkgever, die vervanging moet zoeken, begeleiding moet regelen en met allemaal regeltjes te maken krijgt, zeker wanneer de kans op herstel lijkt uit te blijven.

De Arbodienst wordt dan ingeschakeld. En dat is fijn, die zijn terzake kundig en zijn onafhankelijk. Ze weten hoe het systeem werkt met de verplichte rapportages en te zetten stappen. Ze kunnen tips en adviezen geven over aanpassingen van de werkplek, werkhouding, belastbaarheid. Of het zoeken naar een andere (aangepaste) functie binnen het bedrijf. En ze gaan ook kijken naar mogelijkheden buiten het bedrijf van werkgever. Het zogenaamde Tweede Spoor.

Ja, zult u zeggen, dat is allemaal prima. De werknemer is ziek, die moet zo snel mogelijk weer aan de slag. Eventueel met een aangepaste stoel of een keer extra pauze. Allemaal prima. Maar wanneer de zieke werknemer ergens anders wil gaan werken… ga maar solliciteren. Ik zet in op re-integratie binnen mijn eigen bedrijf. Het is al zo lastig om mensen te vinden!

Dat de werkgever zich uitermate inspant voor re-integratie binnen het eigen bedrijf is hem zeker te prijzen. En daarin zal de één verder willen gaan dan de ander. Maar wanneer de arbeidsdeskundige adviseert om ook te gaan kijken naar re-integreren buiten het eigen bedrijf, dan zal daar wel wat mee moeten gebeuren. Ook het UWV, die komt kijken wanneer de re-integratie niet lijkt te lukken, gaat daar naar kijken.

Wanneer de werkgever alleen inzet op re-integratie binnen eigen bedrijf, dan loopt deze het risico op een loonsanctie.

Loonsanctie wil zeggen dat de werkgever het loon van de zieke werknemer niet maximaal twee jaar moet doorbetalen, maar dat deze periode van twee jaar met maximaal één jaar kan worden verlengd. En dat gaat echt in de papieren lopen.

Met andere woorden: het negeren van adviezen met betrekking tot het tweede Spoor kan de werkgever duur komen te staan. De Centrale Raad van Beroep heeft dit onlangs ook nog bevestigd in een uitspraak, dat wanneer de werkgever niet kijkt naar het Tweede Spoor de opgelegde loonsanctie door het UWV terecht is opgelegd.

Frans van Wieren
Adviseur bij Van Wieren en Vellinga te Dokkum

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 29

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *