Column – Sporen

HOLLUM – Een column over ongereptheid nu en later en kunst in de natuur.

Sporen

“De zesde editie van MTB Ameland is op zaterdag 7 en zondag 8 maart. Het mountainbike evenement in de uitdagende en ongerepte natuur van het Waddengebied biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus.” Dat roept de organisatie van MTB Ameland trots van de daken. Fietsen in de ongerepte natuur bestaat natuurlijk niet. Zodra je je MTB pakt en een rondje over de duinen rost is die natuur niet ongerept meer. De organisatie zou het evenement moeten aanpassen en anders in ieder geval de juichende tekst op website en in nieuwsbrieven. Maak eens een wandeling en zie welke paden er gemaakt worden door wildfietsers, welke diepe sporen er achterblijven als resultaat van een rondje in de frisse lucht.

De Kunstmaand maakt zich er helaas ook schuldig aan. Kunst en natuur verdragen zich uitstekend. Vooral als het om een steketsel gaat met zakjes water die schitteren in de zon, of een raamwerk met duizenden draadjes die waaien in de wind. Of reusachtige beelden in het weiland langs de Ballumerweg. Maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig gaat het allemaal wat kleiner en minder imponerend èn met schade aan het eiland. Soms nodigt de Kunstmaandorganisatie prutsers uit, die niet goed hebben nagedacht over hun werk. Ze vragen medewerking aan de brandweer en die vriendelijke jongens voldoen graag aan een verzoek. Het is weer eens wat anders. Het resultaat was een mislukt geval van lappen die kapot waaiden en buizen waarbij het maar niet lukte om de kleurstof de vrije loop te laten. Maanden nadien zit het eiland nog met diepe sporen van de zware brandweerwagen; ze zijn nog altijd te zien. Als ze worden gemaakt om een meisje te redden dat in een put in de duinen is gevallen, dan maalt niemand om de sporen, maar als het onder het mom van kunst gaat, dan moet de Kunstmaand zich toch echt eens achter de oren krabben of dit de weg is. Wat mij betreft in ieder geval niet. Schade aan de natuur verknoeit elk plezier aan welk kunstwerk dan ook en een mislukt kunstwerk hoort al helemaal niet thuis in de duinen. Zoiets noemen we een aanfluiting, maar dat is niet zo erg. Dat verdwijnt weer.

Nu de sporen die niet gemaakt hadden mogen worden nog.

J.F. de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *