Column – Pas maar op in het vervolg

HOLLUM – De zevende column van dit jaar gaat over een anonieme waarschuwing en hoe dat zit, met de journalistieke exceptie en de AVG.

Pas maar op in het vervolg

"Pas maar op in het vervolg," schreef iemand uit Amsterdam. Die plaats stond in de mail, maar verder geen naam of mailadres. Het bericht was via het contactformulier van Persbureau Ameland verstuurd en het onderwerp was een 'tip'. Dit was het bericht: “ALLE op het filmpje "Graafwerkzaamheden voor aanleg P De Hagen" voorkomende personen hadden om toestemming gevraagd moeten worden ingevolge de nieuwe privacywetgeving. Dus pas op in het vervolg….”. Heeft de schrijver hier een punt? Hoe ver strekt de AVG? De AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming, geldt voor bedrijven, stichtingen, verenigingen, overheid en voor de gevallen waarin persoonsgegevens openbaar gemaakt worden op bijvoorbeeld social media. YouTube is zo’n publiek platform. Als iemand herkenbaar in beeld is gebracht, is dat in principe een persoonsgegeven. Op het filmpje over de graafwerkzaamheden komen verschillende mensen voor. Hadden die dan echt om toestemming gevraagd moeten worden?

Voor journalistiek werk bestaat een uitzondering, de journalistieke exceptie. Voor journalistieke doeleinden kunnen persoonsgegevens, ook met de nieuwe AVG, gebruikt worden. Anders zou er van geen enkel evenement of demonstratie meer een foto gemaakt kunnen worden. Een journalist hoeft volgens de nieuwe wet op de privacy geen onevenredige inspanning te leveren. Zij hoef niet alle passanten op het parkeerterrein van de Coop in Hollum te identificeren en om toestemming te vragen, om maar even het voorbeeld aan te halen waar de anonieme tip op sloeg. Wordt er een beeldverslag van een klein evenement gemaakt, de Vertelfietstocht bijvoorbeeld, dan vraagt de filmer aan dat groepje of ze bezwaar hebben om op de film te komen. Het is niet verplicht om alle mensen die toevallig op het terras van De Zwaan zitten en op de achtergrond misschien in beeld komen, aan te klampen. Hoe kleiner de groep, hoe gemakkelijker een toestemming te verkrijgen is. En als het kan moet je ook toestemming vragen.

De journalistieke exceptie geldt als er sprake is van een gerechtvaardigd belang. Verslag doen van de ontwikkelingen rond het parkeerterrein bij de Coop is zo'n gerechtvaardigd belang. Mocht de meneer of mevrouw uit Amsterdam nog een waarschuwing hebben dan hoor ik dat wel.

Lees hier over Ajax en hetzelfde onderwerp.

Bekijk hier het filmpje over de graafwerkzaamheden

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *