Column – Nacht van de nacht

Het is niks geworden met de Nacht van de Nacht op Ameland. Maanden geleden kwam een raadslid met een brief, zonder dat er een duidelijk voorstel uit voortkwam. ‘We moeten er eigenlijk wat aan doen, want in het buitengebied wordt het steeds lichter.’
Niet alleen in het buitengebied. Gevels worden verlicht, huizen krijgen drie, vier, vijf buitenlampen, gordijnen worden steeds dunner, oprijlanen worden versierd met slingers van lichtjes, kerktorens en molens staan in de schijnwerpers en als klap op de vuurpijl zitten we midden in de trend van tuinverlichting op zonne-energie. Goedkope tuurpennen met een peertje dat energiezuinig licht van de zon slurpt en dat bij donker weerschijnt. Tuin aan tuin zie je ze als paddenstoelen uit de grond schieten.
De tuincentra en Blokkers doen er goed aan die dingen vijf keer zo duur te maken. Wie dan nog met de rage mee wil doen moet er wat voor over hebben.
Een vloek is het, al dat licht in de avond en bij nacht.
Het is niet alleen onnodig en rommelig. Hoe moet het straks met het slupen door de tunen? Wie worden de dupe van deze donkervervuilers?
JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *