Column – Eenzame planeet

HOLLUM – De zevende column van dit jaar gaat over online verkiezingen en je eigen eiland in de kijker stemmen. Wie weet er de meeste stemmen te mobiliseren?

Eenzame planeet

Texel staat in de top tien van Lonely Planet van mooiste Europese bestemmingen. Dat is ze van harte gegund. Het ìs ook een prachtig eiland. Vorig jaar waren we er nog met het studiereisje van VVV, gemeente en ondernemers en hebben we ons kunnen vergapen aan het schitterende Waddeneiland dat onze verre buur is. Natuurlijk, we hebben ook stukjes gezien waar je nog niet dood gevonden wilt worden en zeker, dat ene dorp met die kermis aan Spaanse en Mexicaanse eettenten en biefstuk voor een paar centen, daar wil je liever gillend uit lopen. En ja, we hebben ons verbaasd over de kapper die op een plein met rondom historische gebouwen reclameborden heeft staan met porno-afbeeldingen. Maar voor het overige hebben we een erg mooi eiland met fantastische ondernemende mensen ontmoet. Texel heeft zich op een goede manier in de kijker gespeeld bij de reisgidsengigant en dat valt ze te prijzen. En is het niet zo, dat Texel in dit verband voor alle Waddeneilanden staat? Dat we met z’n vijven trots kunnen zijn op de vermelding? Als er een stortbui boven Texel valt, hoost het op Vlieland, regent het hard op Terschelling, heeft Ameland een buitje en Schiermonnikoog een motregentje. Ja toch? Dus elke vermelding in elke Eenzame Planetengids is meegenomen.

Ameland is misschien wat te voorzichtig, te bescheiden en soms misschien niet scherp genoeg met die verkiezingen, of het nu om het mooiste strand gaat, om een idee voor de Waddenzee of om een strandpaviljoen. Misschien moeten wij op Ameland wat alerter zijn en massaal eventjes reageren, want verkiezingen, op welk gebied ook, genereren positieve aandacht als je wint en sneue opmerkingen als je onderaan blijft bungelen. Wees nou eerlijk, het Zeeuwse strand is best mooi, maar dat Ameland bij die verkiezing niet in de top tien staat ligt niet aan de kwaliteit van het strand van Ameland, maar aan de mensen die gemobiliseerd kunnen worden om eventjes hun stem uit te brengen. Voor de goede zaak. Als het om een zwembadlift gaat lukt het ook. We kunnen het dus wel.

De nieuwste verkiezing is die van Strandpaviljoen van het Jaar 2016. Er staan drie Amelander paviljoens op de lijst, maar vooralsnog komt niet een van die drie in de top voor, en dat terwijl de verkiezing al twee weken loopt.

Zullen we Ameland weer eens op de kaart zetten en allemaal onze stem uitbrengen op een van die drie strandpaviljoens? Je kunt met al je mailadressen een keer stemmen, dus doe je best en laten we in een paar dagen tijd Sjoerd of Strandpaviljoen Ballum of The Sunset naar de top klikken. Ik heb al gestemd.

De Eenzame Planeet zou eens op het terras van een van die drie moeten gaan zitten. Tegen zonsondergang, roseetje in de hand, rozige wangen van de zonnige stranddag op Ameland. Dat brengt ze vast op een idee.

Stemmen kan trouwens door hier te klikken. (Vrijdag wordt de stand van de topscores weer bijgewerkt)

Jeanet F. de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *