Column – Bling bling

HOLLUM – De zesde column van 2021 gaat over oma's huismiddeltjes, wijsheden die we voor waar aannemen, broodjeaapverhalen en eksters die van bling bling zouden houden. Oh ja, hij gaat ook over mieren. Die diertjes hebben mijn huisje gevonden. Wat nu?

Bling bling

‘Eksters houden van bling bling en andere lariekoek vakkundig ontleed’ ontmaskert natuurwetenschappelijke mythes op een luchtige, grappige manier. Je hoort het je moeder zeggen voor je de tulpen in de vaas zet: “Schuin afsnijden!” Dat weet toch iedereen, dat je snijbloemen schuin moet afsnijden. Dit boekje haalt die mythe vakkundig onderuit. Helemaal niet nodig, dat gepiel van steel voor steel afschuinen. Met een scherp mes een paar centimeter van die tulpenstelen afjassen volstaat. En zo staat het boek vol met van die weetjes, waarvan we menen dat het zekerheden zijn, die we onze kinderen leren en in onze omgeving eindeloos herhalen. Dat eksters van bling bling houden en dat je puistjes krijgt van chocolade, dat je blind kunt worden als je op je stuitje valt en dat je in je slaap spinnen eet. Allemaal larie en apekool, net als het glaasje water naast een kopje koffie, omdat je van koffie zou uitdrogen. Kortom, een vermakelijk boek dat beargumenteerd ogen opent. Het maakt maar weer eens duidelijk dat je niet alles moet geloven wat oma ooit zei.

Ik had juist een boek over huis-, tuin- en keukenwijsheden nodig, want sinds deze week hebben mieren mijn huisje ontdekt. Allereerst sloeg ik daarom het boekje ‘Eksters houden van bling bling’ erop na. Over miertjes vond ik niks, maar Google wist raad. Wat je allemaal niet ter hand kunt nemen om mieren te verjagen of verdelgen. Mijn doel is niet om de diertjes te vernietigen, maar ik bind wel de strijd met ze aan. Ik wil ze niet in mijn keuken, niet op mijn kastje, niet op de plint en eigenlijk ook niet in het halletje. Uit alle adviezen koos ik een milieuvriendelijke: oude centen en stuivers op de route van de mieren leggen. Ze schijnen niet van koper te houden. Toevallig heb ik nog een blikje met oude en buitenlandse munten. Er zaten niet zoveel stuivers in, wel wat centen en Engelse penny’s en half penny’s. Gisteravond langs de plinten gelegd. Vanmorgen marcheerden colonnes mieren naar mijn keukentje. De geur van abrikoosjes was klaarblijkelijk sterker dan hun hekel aan koper. Of ik heb koperminnende miertjes, dat kan natuurlijk ook. Iemand nog een goeie tip? Een wijsheid van oma?

Het boek 'Eksters houden van bling bling' is net uit en kost € 15,–

Koop het boek in de boekhandel of bestel het via deze link.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *